Prvi znakovi hormonalnih promjena sa kojima se suočava svaka trudnica

Trudnoća se s razlogom zove "drugo stanje", jer su žene u tom periodu podložne svim mogućim promjenama, kako fizičkim tako i mentalnim, a ovo su prvi znaci sa kojima se svaka trudnica suočava već u prvim danima nakon začeća...

by | 7 Maja, 2021

Izostanak menstruacije

Kašnjenje menstruacije najčešći je pokazatelj rane trudnoće. Kada kasni, ženama je trudnoća prva najčešća misao koja prolazi kroz glavu, piše The Sun. 

Umor 

Osjećaj umora i nedostatak energije neki su od znakova rane trudnoće. Hronični umor najčešće se javlja u prvom tromjesečju, ali i neposredno prije poroda kako raste nivo progesterona.

Glavobolja 

Glavobolje su česte u prvim mjesecima trudnoće, no s vremenom se ublažavaju. Hormonalne promjene, fluktuacije u težini, stres, nedostatak vježbanja samo su neki od uzroka glavobolje tokom trudnoće.

Nadutost 

Može biti pokazatelj i drugih stanja, ali i trudnoće. Iako se trbuščić počinje primjećivati tek u drugom tromjesečju, nadutost se može javiti i mnogo ranije.

Češći ili rjeđi odlazak na malu nuždu

Ova pojava javlja se zbog porasta hormona progesterona, ali i zbog drugih razloga jer bubrezi moraju napornije raditi kako bi izbacili višak tekućine ili maternica vrši pritisak na mjehur.

Jutarnja mučnina 

Ponekad promjene u tijelu koje se prilagođava trudnoći, primjerice osjetljivost na razne mirise i okuse, mogu dovesti do osjećaja mučnine.

Krvarenje 

Dvije sedmice nakon začeća trudnica može uočiti malu količinu vaginalnog krvarenja.

Vrtoglavica 

Rani mjeseci trudnoće mogu biti popraćeni vrtoglavicom što može otežati izvršavanje svakodnevnih zadataka. To može biti povezano i s padom šećera u krvi ili dehidracijom, ali i s nedovoljnim unosom kalorija ili anemijom.

Osjetljivost dojki 

Iako se ovo događa i u PMS-u te za vrijeme menstruacije, obično dvije sedmice nakon začeća žene se često žale na osjetljive grudi. To je uzrokovano povećanim nivoom hormona progesterona i estrogena, kao i povećanim protokom krvi u tom području.

Promjene raspoloženja

Zbog trudnoće javlja se razdražljivost, no ne samo zbog hemijskih promjena u tijelu, već i zbog mogućeg stresa i brige zbog činjenice da dolazi beba.

Valunzi 

Valovi vrućine obično se povezuju s menopauzom, no više od trećine žena doživljava navale vrućine tokom trudnoće. Trudnice često kažu da se osjećaju ‘toplije’ nego prije te da se više znoje. To se javlja zbog hormonalnih promjena.

24sata.hr

vadimguzhva/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.