Igranje u prirodi za djecu znači bolji imunološki sistem

by | 6 Decembra, 2020

Igranje sa djecom u prirodi važan je dio njihovog odrastanja, ali i boljeg imunološkog sistema. Mnogi roditelji i nastavnici vjeruju da nije toliko strašno ako se djeca i isprljaju dok su napolju, što je praktično neizbježno, a mnogi od njih vjeruju i da je to dobro za njihovo kompletno zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko. Nova studija istraživača sa Univerziteta u Helsinkiju pokazuje da je ova roditeljska mudrost tačna.

Objavljena u žurnalu Science Advances, ova studija je bila urađena u predškolskim ustanovama u finskim gradovima Lahti i Tempere, a u eksperimentu su učestvovala djeca uzrasta od 3 do 5 godina.

U tri predškolske ustanove djeca su se igrala u dvorištu sa prirodnom zemljom i rastinjem, karakterističnim za šumu. U druge tri predškolske ustanove djeca su se igrala u dvorištu prekrivenim šljunkom. U četiri predškolske ustanove djeca su se prvo igrala u dvorištu sa šljunkovitim tlom, a poslije ponovo na istom dvorištu, ali sada pošumljenom. Naučnici su od djece uzeli odgovarajuće biološke uzorke na početku eksperimenta, i još jednom na kraju, poslije 28 dana.

Kada su uporedili odgovarajuće podatke dobijene analizom bioloških uzoraka na početku i na kraju eksperimenta, oni su bili šokirani. Mikrobiom njihovog stomaka i kože se drastično povećao, a analiza njihove krvi je otkrila veće prisustvo protivupalnih proteina, što pokazuje da je došlo do jačanja njihovog imuniteta.

Ova studija je pokazala da nije sve izgubljeno za djecu rođenu u gradu, koja u rijetkim trenucima provode vrijeme u prirodi. Mala promjena okruženja u njihovim vrtićima može da utiče na veliku pozitivnu promjenu u dječijem zdravlju, i tako njima i njihovim roditeljima, ali i svima koji rade u predškolskim ustanovima, značajno olakša život, posebno tokom sezone gripe.

magazin.novosti.rs

PIKSEL/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.