Roditelji, budite umjereni sa komplimentima prema svojoj djeci, a evo i zašto

sep 10, 2020 Vaše dijete

Roditelji su najvažnija karika u odgoju djece i njihovom pogledu na svijet. Naučno je dokazano da djeca koja vjeruju u sebe imaju veću šansu da budu zadovoljna i ostvarena kasnije u životu. A roditelji u tom smislu imaju presudnu ulogu.

Recimo, kada vaše dijete dobije peticu u školi ili nagradu na takmičenju, možda vam neće biti lako da obuzdate oduševljenje ali pretjerano iskazivanje sreće, poput “fantastično si to uradio” ili “nevjerovatno si pametan”, može negativno uticati na njega, smatra klinički psiholog Nikolas Vesters.

– Djeci s niskim samopouzdanjem takve izjave stvaraju dodatni pritisak, pa se može desiti da sljedeći put izbjegavaju zadatke ako im se učini da su previše zahtjevni – kaže Vesters.

Nije dobro ako govorite djetetu: “Najbolji si, najpametniji ili najljepši”, bilo da je riječ o nesigurnom mališanu ili onom sa viškom samopouzdanja. Shvatiće to kao poruku da vrijede samo ako ispune nečija očekivanja. Mnogo je bolje pohvaliti njihov trud jer im tako ne postavljate nerealna očekivanja.

Stručnjaci smatraju da nije isto ako djetetu kažete da je nešto dobro uradio ili da je genije. Pohvala podstiče samouvjerenost, da uvijek treba da se trudi bez obzira na rezultat i ne stvara mu lažnu sliku.

Pohvala treba da motiviše djecu, lako je primijetiti njihovo loše ponašanje, potrudite se da primijetite ono dobro što urade. Mališanima će biti drago ako pohvalite njihove drugove, odnosno ako iskažete povjerenje u njihov odabir prijatelja ali samo ako ste potpuno iskreni.

Izvor: magazin.novosti.rs/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.