Roditelji, oprez: Ove stvari morate naučiti svoju djecu

feb 13, 2021 Vaše dijete

Tinejdžerska faza djeteta mnogim  roditeljima zadaje mnogo glavobolja, jer tada se dešavaju razne promjene koje često sa sobom ne nose pozitivne posljedice. U tom smislu treba naučiti dijete da uvijek razmišlja svojom glavom, a ne da radi isto što i drugi što je naročito važno kada se radi o pušenju, alkoholu, drogi i seksu.

1. Zastani i dobro razmisli

U potrazi za stalnim dokazivanjem važan dio odrastanja je isprobavanje novih stvari i rizikovanje. U pubertetu mozak brzo radi i tinejdžeri reaguju impulsivno. Strpljenje je nemoguća misija za tinejdžera, ali ako uspijete da ugradite kočnicu djetetu da pred većim izazovima zastane i razmisli – dobar ste roditelj!

2. Nauči da kažeš “ne”

Adolescenti svojim vršnjacima ne mogu da kažu “ne”, jer im je najvažnije da budu prihvaćeni. Ipak, nekima to uspijeva, pa ako naučite dijete da poštuje sebe – nećete imati glavobolje.

3. Svi to rade

To nije izgovor, ali je rečenica koju tinejdžeri obožavaju da ponavljaju. Prvi put kada nasjednete na tu priču – završili ste karijeru.

4. Rizik seksualnog odnosa

Podjednako je opasan za momke i djevojke, a ovaj problem ćete riješiti samo otvorenim razgovorom. Pričajte o kontracepciji i dobro uputite dijete u realnost, jer ako vi to ne uradite dobijaće informacije od vršnjaka, a među njima je seks prepun mitova.

magazin.novosti.rs

-

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.