Test za roditelje: Koji tip odgoja primjenjujete?

Svaki roditelj želi da na najbolji način vaspita svoje dijete, ali često mnogi u tome griješe... Ili dijete previše puste ili ga sasvim “stegnu”. Ponekad je problem i u “dozi” ljubavi - negdje je ima previše, negdje premalo.

by | 9 Aprila, 2021

Ruski pedagog Anton Makarenko upozorio je odrasle da nije isto odgajiti vaspitanog i poslušnog mališana, objašnjavajući da postoji čitava lista diskutabilnih autoriteta.

Ugnjetavajući
Ruski pedagog kaže da je ovo možda najbizarniji autoritet koji uglavnom postoji kod očeva “operisanih” od emocija.

Starješinski

Neki roditelji su ubijeđeni da sa djecom treba što manje razgovarati, a kada je to, ipak, neophodno, onda nastupaju kao razredne starješine – na distanci, bez emocija. To uglavnom važi za intelektualce kojima je najvažnija karijera, dok djecu zapravo odgajaju bake i deke ili osobe kojima plaćaju da ih čuvaju.

Zahtjevni

Kada odrasli imaju prevelika očekivanja od svoje djece i zahtijevaju da sve što im kažu usvoje bez pogovora, mališani su u stalnom grču da ih ne razočaraju. Istovremeno se razočaraju u odrasle kada shvate da nisu bezgrešni kao što se predstavljaju, čime se ruši autoritet koji pokušavaju da im nametnu.

Prigovarački

Roditelji koji stalno pridikuju djeci, misleći da će ih na taj način pravilno usmjeriti, naučiti ih kako da budu ispravni i uspješni, rizikuju da im mališani odgovore – inatom. Važno je da odrasli shvate da djeca nisu zreli ljudi koji po cijeli dan mogu da slušaju prigovore, već da pouke mogu da izvuku i iz roditeljske ljubavi, a ne iz beskrajno dugih lekcija.

Frustrirani
Sami u djetinjstvu nisu dobijali roditeljsku ljubav, pa se danas sadistički ponašaju prema djeci, maltretiraju ih psihički i fizički. Tako od njih prave ili tirane ili moralne slabiće.

Ugađajući

Kada su roditelji ubijeđeni da djeci treba samo ugađati, maziti ih i iskazivati ljubav, pritom ih lišavati svih obaveza, na dobrom su putu da odgoje egocentrike koji će biti nesposobni za život i neće umjeti da ostvare emocionalnu bliskost, jer su navikli da se sve vrti oko njih. Svi drugi su u njihovoj službi.

Popuštajući

Tamo gde roditelji ni ne pokušavaju da postave granice, puštaju djecu da ona komanduju njima, a ne suprotno, mališani izrastaju u sebične ljude koji nikog ne poštuju i cijeli život samo postavljaju svoje uslove, očekujući da im drugi izlaze u susret. Kada nije po njihovom, odlaze.

Prijateljski

Afirmativno je kada se roditelji postave prijateljski prema djeci, ali poruka pedagoga je da oni, ipak, moraju da zadrže status starijeg, što znači da mališani ne smiju da steknu utisak da oni mogu da prevaspitavaju odrasle. Na taj način se ruši autoritet i gubi poštovanje mlađih prema starijima.

Podmićujući

Sistem nagrade i kazne ponekad može da bude efikasan, ali generalno, odrasli bi trebalo da se odviknu od ideje da djecu podmićuju, da njihovu poslušnost i lojalnost kupuju poklonima i obećanjima. Stručnjaci su uvijek za sistem pohvala i simboličnih nagrada, a ne manipulacija i ucjena.

magazin.novosti.rs

Viktoriia Hnatiuk/Getty images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.