Amra Džeko: “Kada je mama sretna, svi su sretni”

by | 20 Avgusta, 2020

Dok s uzbuđenjem iščekuje svoje četvrto dijete i priprema se za nove obaveze i izazove, najuspješnija bh. manekenka Amra Džeko izdvojila je malo vremena i za ekipu našeg magazina, što je uz troje djece kod kuće bio pravi izazov. Sa Amrom smo razgovarali o trudničkim danima, ishrani i zdravim navikama, zdravlju, ali i o svakodnevnim radostima koje je ispunjavaju i motivišu

Uspješna bh. manekenka i supruga proslavljenog fudbalera Edina Džeka uskoro će roditi četvrti put, a uzbuđeni roditelji jedva čekaju da se upoznaju s još jednom djevojčicom. Ništa manje uzbuđeni nisu ni Sofija, Una i Dani koji već odbrojavaju dane do dolaska najmlađe sestre. Amra se osjeća dobro, izgleda dobro i, uprkos pandemiji, uživa u svakom danu provedenom s Edinom i djecom. Kako kaže, oduvijek je željela veliku porodicu i sada živi svoj najveći san, a ne krije i da bi voljela imati još jedno dijete.

Amra, ovom prilikom vam čestitamo na trudnoći i primjećujemo da vam blaženi period i ovog puta zaista godi. Kako se osjećate?

Hvala mnogo. Moram priznati da sam jedna od sretnica koja uživa svih devet mjeseci i u ovoj trudnoći. Prođem čak i bez ona prva tri mjeseca mučnina. Dobro funkcionišem i ništa se u stvari ne mijenja. Ono što mi je najvažnije jeste da mi se nivo energije ne mijenja iako imam još troje djece od kojih je dvoje malih za kojima treba trčati i pratiti ih.

Ovo vam je četvrta trudnoća i mnoge žene se sigurno slažu u jednom, a to je da ste hrabra žena, osjećate li se tako?

Oduvijek sam htjela veliku porodicu i ovo je bila planirana trudnoća. Da li sam hrabra? Vrlo sam realna. Svjesna sam šta dijete znači. Svjesna sam koliko vremena, pažnje i uslova treba za jedno dijete, a tek za četvoro. I pored pomoći koju imamo, suprug i ja smo ti koji odgajamo djecu, tu smo prisutni stalno. Ne mislim da sam nešto pretjerano hrabra već je to samo moja velika želja. Voljela bih da imamo još jedno dijete. Što se tiče porođaja radiće se o četvrtom carskom rezu jer, nažalost, nije bilo moguće drugačije, pa sam do sada imala tri carska reza. Suprug mi je velika podrška, ali žena nosi svu organizaciju na svojim leđima. Edin ne samo da mi pomaže, već je i maksimalno prisutan u životu naše djece. Djeca su moj najveći uspjeh, moja najveća motivacija, ponos i snaga i zbog toga mi ništa ne pada teško.

„Djeca su moj najveći uspjeh, moja najveća motivacija, ponos i snaga i zbog toga mi ništa ne pada teško.“

S obzirom da ste objavili da čekate djevojčicu, da li ste već odabrali ime?

Nismo još uvijek. Baš ovog puta imamo problemčić oko toga. Imamo par ideja, ali treba da se usaglasimo.

Jedna ste od onih žena koje stižu na sve i osmijeh nikada ne skidaju s lica, ma koliko nekada bilo teških perioda. Odakle crpite energiju i snagu za organizaciju porodičnog i poslovnog života s troje djece?

Jednostavno sam taj tip i bolje funkcionišem kada imam više obaveza. Ne bude uvijek sve tako bajno i idealno, i ja se umorim i iscrpim. U biti, moja snaga i motivacija jeste porodica. Kada vidim da su oni sretni i zadovoljni meni je to dovoljno. S druge strane imam taj svoj sport kojeg se ne mogu nikako odreći. To je ono za šta uvijek moram naći vremena. Sat vremena dnevno za sebe. Koliko god se čini da ću se izmoriti još više na tom „dosadnom treningu“ ja u biti napunim baterije i duh da idem dalje. Ono što stalno govorim i što je najveća istina jeste da volim život. Strastvena sam i nalazim u svemu ljepotu, nastojim i u najružnijim stvarima da vidim nešto pozitivno i lijepo i sve gledam kao neki znak. Zdrava sam, djeca su mi zdrava, imamo krov nad glavom, imamo šta da jedemo i šta mi treba drugo da budem sretna?!

Koliko je Edin uključen u sve aktivnosti i da li vam može biti od pomoći s obzirom na njegove obaveze i česta odsustva?

Edin je izuzetno brižan i suprug i otac i mnogo je prisutan u svemu što se dešava. Imali smo ta tri mjeseca karantina i koliko god da je taj period bio ružan i strašan, zbog neizvjesnosti oko same pandemije i bolesti, opet je bio lijep period. Imali smo ga prvi put samo za sebe i on nas. Tu sam zaista vidjela koliko uživa. Uvijek pazim da se dovoljno odmora i to je jedan od razloga zašto ja spavam s djecom, jer on ima veoma lagan san i svaki šum ga probudi. Kada procijenimo da je ok i kada ima slobodnog vemena provodimo vrijeme zajedno, uživamo u sitnicama, zajedničkim šetnjama. On takođe vodi djecu u vrtić i uzima ih, vozimo ih na njihove aktivnosti. Una je sada već malo veća djevojčica koja ide na gimnastiku i na plivanje. Edin učestvuje u svemu tome i to je veoma bitno zbog djece.

Kao svaka majka, i vi brinete o zdravlju svoje djece, pa ste tako i jedna od onih koje podržavaju prenatalne testove. Da li ste se vi podvrgnuli takvom testiranju?

Moram priznati da su mi, kao majci, edukacija i dobra informisanost vrlo važne. Kao i svi, tako se i ja najčešće plašim kada o nečemu ne znam dovoljno. Kada su u pitanju prenatalni testovi bila sam dobro informisana od starta. Imala sam tu sreću da dobijem ličnog medicinskog savjetnika, u kompaniji BioTechnology and Genetics, koja je generalni zastupnik za Veritas test myPrenatal. Iako sam bila upućena i u druge prenatalne testove, VeritasTest ima ono što je mene kao trudnicu umirilo – znala sam ko stoji iza testa. Genetičari i profesori sa Harvard univerziteta čije su mi biografije i lica bili dostupni, kao i činjenica da se kroz jednu krajnje neinvanzivnu proceduru može steći uvid u kompletno genetsko zdravlje bebe. Zamislite taj osjećaj blaženstva u trudnoći kada znate da je s vašom bebom genetski sve u redu! Neprocjenjivo iskustvo koje preporučujem svakog budućoj mami!

„Strastvena sam i nalazim u svemu ljepotu, nastojim i u najružnijim stvarima da vidim nešto pozitivno i lijepo.“

Svojevremeno ste u jednom neformalnom razgovoru rekli da ste sačuvali i matične ćelije svoje bebe. Na sam pomen čuvanja matičnih ćelija ljudi se zbune jer ne znaju mnogo ili im to zvuči nedostižno, često i ne vjeruju u korisnost. Vi ste žena koja je poznata po tome da uvijek prati ekspanziju savremenih shvatanja, pa tako i u oblasti medicine. Kako i zašto ste se odlučili za ovaj korak čuvanja matičnih ćelija?

Kada imate svijest o tome da na svijetu postoji gotov i spreman lijek koji može napraviti razliku između života i smrti vaše porodice i djece, onda je odgovor jasan – odluku sam donijela lako. Uz želju da mi matične ćelije nikada ne zatrebaju, ja sam kao roditelj mirna i spokojna jer znam da sam učinila ispravan korak i obezbijedila svojoj porodici mogućnost za liječenje. Ono što mi je bilo važno jeste sigurnost čuvanja matičnih ćelija i zato se nisam premišljala kada sam kontaktirala Švajcarsku banku matičnih ćelija, s predstavništvom u Banjaluci. Akreditacije koje SSCB posjeduje najvišeg su standarda te je tako naš mali i važan lijek spreman i čuva se u periodu od 25 do 30 godina. Zlu ne trebalo!

Kada je u pitanju vaspitanje djece, ko je stroži i koga više slušaju, vas ili Edina?

Stroža sam ja. Prava sam babaroga, ja sam ta koja galami što mi se ne sviđa i trudim se da radim na tome, ali opet više i bolje slušaju Edina koji sve to na fin način uradi. Mama je uvijek najviše s djecom, i oni znaju da koriste tu situaciju. Tate dobiju svu pažnju i ljubav bez velike muke. Edin ima mnogo više strpljenja od mene i to je ono na čemu mu se divim i zavidim. Jednostavno, različite smo prirode. Una je sada u tim godinama kada traži objašnjenje za sve i kada ima bezbroj pitanja i uvijek se trudimo da joj damo pravi odgovor, pogotovo kada treba da joj objasnim zašto nešto nije u redu. Kako je starija dosta je razumnija, izrasta u jednu pravu slatku, dobru djevojčicu. A Dani, on je jedna velika mamina maza koja se ne odvaja od mame. I dalje oboje spavaju sa mnom. Mislili smo da ćemo do septembra to promijeniti, ali ništa od toga. Izgleda da ćemo svi zajedno spavati s bebom.

U čemu posebno uživate ovih dana?

Trčanje je broj jedan gdje sam sama sa sobom, sve sumiram, oduzimam, moj najbolji izduvni ventil i najkvalitetnije provedeno vrijeme sama sa sobom. Volim da čitam knjige pogotovo posljednjih godina čitam motivacione, life coaching knjige koje mi podižu raspoloženje i podsjećaju na činjenicu da je sve do nas samih i da su zdrave i pozitivne misli ka svemu pokretač svega, naše ogledalo na šta nam život izlazi i kako ga vodimo. Volim otići na masažu ili tretman lica i uvijek nađem vremena za sebe. Žena treba biti sebi na prvom mjestu, jer kada je mama sretna, sretni su svi.

Razgovarala: Ines Kunovac

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.