Dan planeta Zemlje: YSL Beauty potvrđuje svoju predanost održivosti unapređenjem vrtova Ourika

apr 22, 2021 PROMO

U čast Dana planeta Zemlje YSL Beauty odaje počast vrtovima Ourika u području gorja Atlas u Maroku. Ovaj inovativan projekt, koji je pokrenut 2013, razvijao se tokom godina pa tako danas broji nekoliko područja za uzgoj i botanička istraživanja.

 

©YSL BEAUTE

POZITIVAN UČINAK NA BIORAZNOLIKOST: VIŠE OD 200 VRSTA ZAJEDNO NA JEDNOM MJESTU

Uređeni je vrt podijeljen u tri zasebna područja. Prvo područje obuhvata 64 rastuća nasada na kojima se proizvode i beru biljke koje se upotrebljavaju u proizvodima brenda YSL Beauty. Drugo područje, nazvano „botanička zbirka”, služi kao pokusno područje za eksperimentisanje s novim sastojcima. Na kraju, područje „baštine” odaje počast Yvesu Saint Laurentu i njegovoj strasti prema cvijeću uzgojem 12 ključnih biljaka i cvjetova. Vrt se može pohvaliti s više od 200 botaničkih vrsta, zajedno s eksperimentalnom i pomatračkom laboratorijom, u svrhu nastavka istraživanja i inovacija za upotrebu u proizvodima brenda YSL Beauty. Od početka projekta 2013. godine ovaj je jedinstveni prostor dom nizu izvanrednih sastojaka pa se tako ovdje odvija kontinuirana berba šafrana za proizvod Or Rouge od 2013, berba kadife za Touche Éclat i lista oraha za asortiman Top Secrets, šipka za Rouge Volupté Shine te irisa, sljeza, indijske smokve i kaktusa kraljica noći za asortiman proizvoda Pure Shots od 2018. godine.

“Glavna ideja koja pokreće projekt vrtova Ourika je posmatrati, uzgajati i zaštiti prirodu da bi se poboljšalo sve ono što nam pruža”, kaže Stephan Bezy, glavni direktor međunarodnog marketinga društva Yves Saint Laurent Beauty. “Nadovezujući se na naslijeđe Yvesa Saint Laurenta, ovaj projekt predstavlja obećanje brenda YSL Beauty da će vas nastaviti očaravati, a to obećanje želi ispuniti razvojem inovativnog i društveno odgovornog programa povezanog sa zemljom.”

OD SJEMENKI DO KOŽE: NAPREDAN PRISTUP SASTOJCIMA

YSL Beauty promjera dugotrajan pristup istraživanju, stvaranju i inovaciji. Stvaranjem svog prvog vrta posvećenog uzgoju kozmetičkih sastojaka YSL Beauty usvojio je inovativan pristup istraživanju s prostorom u potpunosti posvećenom botanici.

“U vrtovima Ourika svaki je sastojak odabran, uzgojen i ubran na održiv način te pažljivo izdvojen kako bi zadovoljio najstrože standarde”, kaže Caroline Nègre, međunarodna naučna direktorica društva Yves Saint Laurent Beauty.

©YSL BEAUTE

Ova je dugoročna predanost dala značajne rezultate za društvo:

  • od 2020. više od 12 milijuna jedinica proizvoda YSL Beauty sadržavalo je barem jedan sastojak iz vrtova Ourika.
  • U 2021. godini vrtovi pružaju 15 ekskluzivnih održivo uzgojenih sastojaka
  • U 2025. godini 100% novih proizvoda ovog brenda sadržavaće najmanje jedan sastojak iz ovih vrtova.

Nadalje, iako društvo već nekoliko godina organski uzgaja svoje biljke, 2020. godine odlučili su ići korak dalje obvezujući se na postupak dobijanja ekološkog certifikata.

DJELUJEMO DANAS ZA SUTRA: OAZA ODRŽIVE LJEPOTE KOJU UZGAJAJU ŽENE

Osim doprinosa zaštiti okoliša, vrtovi Ourika predstavljaju i svojevrstan poduhvat, podržavajući poduzetništvo i financijsku nezavisnost žena. Ovaj dosad neviđen društveni program nastoji promovisati vještine i stare zanate u lokalnim zajednicama, istovremeno stvarajući poslovne mogućnosti za zadrugu koja broji 32 žene: tokom posljednjih pet godina rad se ovih žena posebno razvio i napredovao te ih tako podstaknuo da prošire svoja znanja i vještine, uključujući ne samo rad u vrtu, već i upravljanje proizvodnim rasadnicima, prodaju žitarica, čajeva i kolačića, pa čak i satove kuhanja za turiste. Da bi podržao ovaj program, YSL Beauty nastoji osigurati pravedno plaćanje tih žena tako što garantuje minimalnu cijenu na temelju nabavne cijene, zajedno s razvojnim bonusom.

Cilj sutrašnjice je daljnji razvoj kreposnog ciklusa ovog eksperimentalnog i kultnog prostora nastavljajući poticati i stimulisati one koji obrađuju zemlju kako bi mogli požnjeti sve što su posijali. Snaga ovih vrtova leži u njihovoj sposobnosti preobrazbe, izazova i stvaranja promjene.

S. VujanovioPromo

©YSL BEAUTE

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.