EBRD i partneri doniraju 300 stabala za zelenije Sarajevo

by | 12 Novembra, 2021

Tri stotine sadnica bijelog bora posađeno je u Sarajevu u nastojanju da se grad učini zelenijim. Stabla su donirali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska unija (EU) i Austrija u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije za Zapadni Balkan (GEFF) koji pruža podršku domaćinstvima za ulaganja u unapređenje energetske efikasnosti.

U cilju obilježavanja rezultata programa GEFF i simboličnog doprinosa borbi protiv klimatskih promjena, EBRD, EU i Austrija će posaditi 1.000 stabala tokom novembra i decembra 2021. godine u šest zemalja Zapadnog Balkana – BiH, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Stabla ujedno predstavljaju i nagradu EBRD-a za 18 najaktivnijih partnerskih finansijskih institucija i 32 proizvođača i prodavaca energetski efikasnih tehnologija, za njihov doprinos uspjehu programa GEFF na Zapadnom Balkanu.

Borba protiv klimatskih promjena

Akcija sadnje stabala počela je u Podgorici u Crnoj Gori, a nastavljena je u BiH.

Manuela Naessl, šefica EBRD-a za BiH, rekla je: “Poboljšanje energetske efikasnosti dovodi do manje potrošnje energije, manjih računa, kao i sveukupno boljeg kvaliteta života, i drago nam je da preko 3.000 domaćinstava u BiH mogu da osjete ove prednosti zahvaljujući našem GEFF programu. Ovom akcijom sadnje drveća želimo da zahvalimo svim našim GEFF partnerima uključujući UniCredit banku Mostar, UniCredit banku Banjaluka, Sparkasse banku, MKF Partner kao i proizvođačima i prodavačima zelenih tehnologija Vokel, Aluplastik, AMD Sconto Brčko, ThermoFLUKS, Aluplast i EPS Laštro za njihov doprinos promociji GEFF programa u BiH.”

Manuela Naessl, šefica EBRD za BiH

Domaćinstva koja žele unaprijediti energetsku efikasnost svojih domova mogu se prijaviti za posebne namjenske kredite u lokalnim partnerskim finansijskim institucijama u BiH – UniCredit banka Mostar i Banjaluka, Sparkasse banka, MKF Partner, kao i ProCredit banka BiH, koja je nova partnerska finansijska institucija u BiH.

Nakon uspješnog završetka ulaganja, domaćinstva primaju poticajne grantove finansirane od strane EU u vrijednosti do 20 % od iznosa investicije, što ove investicije čini pristupačnijim.

Zeleni plan Evropske unije

Gilles Rebattet, šef operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH, izjavio je povodom današnje akcije: “Zagađenje  vazduha jedan je od najvećih ekoloških problema u BiH. Drveće i šume igraju ključnu ulogu u ublažavanju uticaja klimatskih promjena i ovo je jedna od akcija kojom svi možemo doprinijeti da vazduh koji udišemo postane čistiji i zdraviji. Otklanjanje zagađenja jedan je od stubova Zelenog plana EU koji postavlja viziju za 2050. – viziju svijeta u kojem se zagađenje smanjuje na nivoe koji više nisu štetni po ljudsko zdravlje. Evropska unija je spremna pomoći vlastima u BiH u smanjenju zagađenja vazduha. Zajedno sa našim partnerima podržavamo brojne projekte čiji je cilj preokrenuti rastući nivo zagađenja. To uključuje prelazak na čistije i obnovljive izvore energije, efikasnije sisteme grijanja i transporta i povećanje energetske efikasnosti. Jedna osoba sama ne može učiniti mnogo, ali zajedničke akcije mogu napraviti razliku”.

Pored EU, implementaciju GEFF programa na Zapadnom Balkanu podržava i Vlada Austrije.

Nicola Ann Hardwick, zamjenica ambasadorice Austrije u BiH

“Austrija je ponosni partner GEFF programa na Zapadnom Balkanu, te finansira tehničku podršku koja pomaže implementaciju energetski efikasnih mjera u domaćinstvima i do sada smo uložili oko 5 miliona eura. Veliki je uspjeh što je do sada 3.000 domaćinstava u BiH unaprijedilo eneregetsku efikasnost domova, jer smo time doprinijeli smanjenju emisije CO2 za 2.700 tona godišnje. Ambasada Austrije će nastaviti podržavati aktivosti koje imaju za cilj zaštitu okoline”, kazala je Nicola Ann Hardwick, zamjenica ambasadorice Austrije u BiH.

Zajednička akcija za čistiju okolinu

Akcija sadnje u Sarajevu realizovana je uz podršku volontera UG “Ruke” i sarajevskih srednjoškolaca, a akciji se pridružila i istu podržala dogradonačelnica Grada Sarajeva.

“Grad Sarajevo čvrsto stoji uz sve akcije brige o okolini koje direktno utiču na bolju budućnost, ne samo nas samih, nego i generacija koje dolaze. Naša mladost danas je i naša najveća podrška. Sarajevski srednjoškolci i volonteri nam šalju jasnu poruku svojim odazivom i angažmanom. Svako od nas može imati veliki uticaj na okolinu i pokazati zahvalnost prirodi. Planeta Zemlja je naš zajednički dom i samo je ujedinjeni možemo učiniti ugodnijim mjestom za život”, izjava Anja Margetić, dogradonačelnica Grada Sarajeva.

Anja Margetić, dogradonačelnica Grada Sarajeva

GEFF program podržao je blizu 10.000 domaćinstava u regionu, od čega 3.000 u BiH, da unaprijede energetsku efikasnost u protekle četiri godine, sa ulaganjima u nove prozore, izolaciju, toplotne pumpe, itd. Ovaj program, koji nudi posebne kreditne linije i sredstva grantova, finansirao je ulaganja u zelenu tehnologiju u vrijednosti većoj od 48 miliona eura.

GEFF za Zapadni Balkan uspostavila je EBRD uz podršku donatora i omogućava posebne kreditne linije fizičkim licima, zajedno s poticajima koje finansira EU, za ulaganja u energetsku efikasnost. Program sufinansiraju EU, Austrijsko savezno ministarstvo finansija (BMF) i bilateralni donatori za Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF). On je dio Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) za Zapadni Balkan i realizuje se u partnerstvu sa Sekretarijatom energetske zajednice.

ljepotaizdravlje.ba

PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.