Inovacija iz Baumit-a! NOVA KVALITETA ZRAKA U PROSTORU!

mar 2, 2021 PROMO

Gdje se povući kad želimo samo duboko disati, zaboraviti na stres svakodnevnog života i jednostavno se opustiti? U većini slučajeva ćemo otići u prirodu da udahnemo malo svježeg zraka. Bilo da je to u šumi, planinama ili na prostranoj livadi – kad izađete vani, imate priliku razbistriti glavu, ali i disati svježiji, čišći i zdraviji zrak. To je prekrasan kontrast gradskoj vrevi i užurbanosti.

PROČIŠĆAVAJUĆI UČINAK

Jeste li se ikad zapitali zašto je zrak u prirodi posebno čist? Fenomen koji se krije u pozadini su takozvani zračni joni koji se javljaju u vrlo visokim koncentracijama na planinama, na obali mora, na poljima i na livadama – a posebno pored vodopada. Naučno je dokazano da se ti joni ponašaju poput magneta za prirodnu prašinu. Oni vežu sitnu prašinu i polen u zraku, te čine da oni polako padaju na tlo. Rezultat toga je da udišemo čist zrak, što osjetno utiče na naše blagostanje.

Ovo uključuje:
• Uravnoteženu unutrašnju klimu
• Poboljšava koncentraciju
• Pospješuje fizičku regeneraciju
• Smanjuje alergijske reakcije

Imati osjećaj svježeg zraka u zatvorenom

90% života provodimo u zatvorenom, kako na poslu, tako i kod kuće, dnevno udišući do 11.000 litara zraka u zatvorenom. Čak i tokom našeg opuštajućeg časa joge ili spa tretmana, obično smo zatvoreni među četiri zida. Veliki je hendikep to što se, kad se krećete u zatvorenom, samo relativno mali broj zdravih zračnih jona bilježi.

Ovdje nastupa IonitColor iz Baumita koji nudi inovativno rješenje. Ova mineralna boja za unutrašnje zidove bez onečišćujućih tvari nudi upravo onaj učinak u zatvorenom prostoru koji biste inače mogli dobiti samo u prirodi – jer je u stanju udvostručiti koncentraciju prirodnih zračnih jona i tako značajno poboljšati kvalitet zraka u zatvorenom te samim tim pružiti iskustvo svježeg zraka zbog kojeg obično moramo izaći vani. Taj je učinak, između ostalog, potvrdio i njemački Institut za građevinsku fiziku Fraunhofer, kao i Medicinski univerzitet u Beču.

Kako funkcioniše IonitColor može se objasniti u nekoliko jednostavnih koraka:

U zraku postoje čestice vode. Kada one dođu u kontakt s bojom na zidu i mineralima koje ona sadrži, aktiviraju se i stvaraju zračni joni.

Rezultat toga:
• Broj zračnih jona je povećan …
•… veže se više sitne prašine i polena…
•… a možemo i udisati čist zrak u zatvorenom!

S IonitColor smo u mogućnosti za sebe stvoriti zdravo okruženje. Pretvara vlastita četiri zida u mesto odmora, opuštanja i regeneracije.

Baumit Ionit Color

JOŠ BOLJE U SISTEMU

Da bi IonitColor ima nabolji mogući učinak, vlažnost zraka životnog prostora je presudna. Kako bi vlažnost zraka postigla savršenu vrijednost između 40-60%, Baumit je razvio glet mase za betonske zidove, gips i gipsne ploče: IonitFinish i IonitFino koje regulišu vlagu i pospješuju zdravlje. One povećavaju čestice vode u zraku i regulišu vlažnost zraka u zatvorenom. Takođe, stvaraju savršenu sobnu klimu tako što pohranjuju prekomjernu vlagu i ponovno je ispuštaju kada zrak postane presuh.

Baumit Ionit Finish

Pokazalo se da je sama primjena osvježavajuće jednostavna, jer svi proizvodi imaju izvrsna svojstva obrade. U svakom slučaju, važno je da nanesete dva sloja IonitFinish ili IonitFino  ako biste postigli minimalnu potrebnu debljinu sloja od 1,5 mm. Potom se IonitColor kao  avršni sloj nanosi valjkom ili četkom – a po potrebi se može i bezzračno prskati.

Baumit Ionit Fino

Ugodna klima, zdrav život!

Kao što se iz IonitColor-a jasno može vidjeti, dizajn našeg životnog prostora važna je osnova za naše zdravlje i na nama je da stvorimo okruženje koje nam omogućuje život na najodrživiji mogući način.

Budući da većinu vremena provodimo u zatvorenom, potrebno je poseban akcenat staviti na  načelo zdravog stanovanja. Baumit godinama intenzivno radi na optimizaciji ovog temelja. U  istraživačkom parku VIVA, najvećem istraživačkom parku za komparativne studije građevinskih materijala u Evropi, provodimo ciljani rad na razvoju pravih metoda gradnje i građevinskih materijala za zdravo stanovanje, jer ako stvorite ugodnu klimu u zatvorenom, vaše fizičko blagostanje će se takođe poboljšati. Ovdje možete pratiti naša tri glavna istraživačka otkrića, 3 stuba zdravog stanovanja:

1. FASADA Izolacija na prvom mjestu
2. ENTERIJER Unutrašnje vrijednosti
3. KONSTRUKCIJA Čvrstoća je važna

Dakle, ako se pri gradnji oslanjate na dobru toplinsku izolaciju, čvrste zidove i sofisticirani malterski sistem, stvarate stabilnu unutrašnju klimu, a to je upravo ono što želimo: Energetski učinkovito zdravo stanovanje s faktorom dobrog osjećaja!

Više informacija na: www.baumit.ba

Priredio: S. Vujanović, Tekst: PR

Promo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.