Kako olakšati simptome hemoroida u trudnoći?

by | 17 Novembra, 2021
Violeta Hemo Care vležni toalet papir

Iako niko ne voli da priča o njima, hemoroidi su za mnogo ljudi dio života. Hemoroidi nisu opasni, ali mogu biti znatno neugodni i narušiti kvalitet života, što je pogotovo nepoželjno kod osjetljivih stanja poput trudnoće.

Violeta hemo care

Foto: PROMO

Upravo su trudnice grupa koja često pati od hemoroida i to čak 50% trudnica. Kod žena koje su ranije imale hemoroide, postoji veća šansa da će ih ponovno dobiti tokom trudnoće. Mogu se pojaviti u bilo kojem stadijumu trudnoće, međutim najčešće se javljaju u trećem tromjesečju, a pogotovo tokom i neposredno nakon poroda zbog tiskanja.

Tipični simptomi hemoroida su krv u stolici, svrbež, peckanje i bolovi. Srećom, iako su simptomi neugodni, moguće ih je ublažiti i spriječiti njihov nastanak.

Kako olakšati simptome hemoroida u trudnoći?

Ovo je nekoliko savjeta koji mogu u tome pomoći:

#1 Jedite hranu bogatu vlaknima

Zbog tvrde stolice dolazi do pretjeranog naprezanja prilikom obavljanja nužde, što može dodatno pogoršati hemoroide. Namirnice bogate vlaknima, kao što su voće, povrće i neke vrste žitarica pomažu omekšati stolicu i ubrzati probavu.

#2 Uzimajte dovoljno vode

Osim vlakana, važno je konzumirati i dovoljne količine vode. Voda će takođe omekšati stolicu i olakšati pražnjenje crijeva.

#3 Nemojte zadržavati stolicu

Kada osjetite potrebu, odmah otiđite na zahod i obavite nuždu. Nemojte odgađati pražnjenje, jer zadržavanje stolice može pogoršati zatvor, a samim time i simptome hemoroida.

#4 Krećite se

Ako vam zdravstveno stanje to dozvoljava, pokušajte se što više kretati. U slučaju da vam je ljekar strogo ograničio kretanje, onda barem pokušajte manje sjediti, a više ležati na boku kako biste umanjili pritisak na rektalno područje.

#5 Pazite prilikom brisanja

Klasični, odnosno suhi toaletni papir nije najbolji odabir ako imate hemoroide. Preagresivnim brisanjem nakon obavljanja nužde može doći do nadraživanja područja zahvaćenog hemoroidima. Zato stručnjaci preporučuju korištenje vlažnog toaletnog papira svima, a pogotovo osobama koje se bore s ovim problemom.

Violeta hemo care

Foto: PROMO

Violeta HemoCare vlažni toaletni papir

Temeljem takvih saznanja nastao je Violeta HemoCare vlažni toaletni papir, koji je klinički siguran i ima pouzdano olakšavajuće djelovanje. HemoCare toaletni papir brzo umiruje osjećaj peckanja, pomaže kod tretiranja natečenog ili hemeroidima oštećenog tkiva te olakšava svrbež i nelagodu.

Ovaj poseban vlažni toaletni papir sadrži ekstrakt Hamamelisa, odnosno američke lijeske i to organskog porijekla. Hamamelis je jedan od popularnijih sastojaka i preparata za njegu kože. Vrlo je djelotvorna i zdrava biljka koja se najčešće koristi u liječenju opekotina i zacjeljivanju rana.

Ako vaši pokušaji prevencije i olakšanja problema ne pomognu ili primijetite krvarenje, obavezno se savjetujte sa svojim ljekarom koji će odrediti je li vam potrebna terapija.

Pored svega Hemo Care papir ima i FSC certifikat. To znači da sirovina korištena u proizvodnji dolazi iz šuma održivog razvoja. Jednostavno rečeno: odabirom proizvoda s FSC oznakama pomažete u brizi o svjetskim šumama.

Budući da je papir izrađen od bio materijala, slobodno se može bacati u wc školjku, a pakovanje ima i zaštitni poklopac koji štiti od isušivanja – korisno, sigurno i praktično.

ljepotaizdravlje.ba

PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.