McKenzie koncept: Put ka boljem zdravlju kičme

by | 19 Juna, 2024

McKenzie terapija, poznata i kao McKenzie koncept mehaničke dijagnoze i terapije (MDT), je specifičan pristup u procjeni i tretmanu mišićno-koštanih problema, prvenstveno bolova u leđima i vratu. Razvio ju je novozelandski fizioterapeut Robin McKenzie tokom 1950-ih godina. Ova metoda je postala globalno prepoznata zbog svoje učinkovitosti u liječenju bolova u kičmi i zglobovima, pružajući klijentima alate za samopomoć i dugotrajno olakšanje

Josipa Anđelić, mag. sporta, cert. MDT terapeut

McKenzie koncept se temelji na nekoliko ključnih principa:

  • Cilj je educirati klijente da prepoznaju uzroke svojih bolova i nauče kako sami upravljati njima. To smanjuje potrebu za stalnim posjetama terapeutu i daje klijentima kontrolu nad svojim zdravljem.
  • Temeljit pregled i procjena pokreta omogućava terapeutu da identificira specifične uzroke boli. Pokreti i položaji koji ublažavaju ili pogoršavaju simptome pomažu u postavljanju točne dijagnoze.
  • Na temelju dijagnoze, razvija se prilagođeni plan tretmana koji uključuje specifične vježbe i strategije za upravljanje boli.
  • Kako se simptomi smanjuju, vježbe se prilagođavaju kako bi se spriječio povratak boli i poboljšala snaga i fleksibilnost.

McKenzie koncept nudi brojne prednosti u odnosu na druge metode liječenja bolova u leđima i vratu. Mnoga istraživanja su pokazala da McKenzie metoda može brzo ublažiti bol i poboljšati funkciju dok edukacija klijenata smanjuje rizik od ponovne pojave simptoma. Klijenti nauče kako se nositi s bolovima i spriječiti njihove povratke bez stalne potrebe za medicinskom intervencijom.

Ova metoda se oslanja na vježbe i promjene u držanju, smanjujući potrebu za lijekovima protiv bolova.

McKenzie tretman  obično započinje detaljnom anamnezom i procjenom. Terapeut će procijeniti pokretljivost, držanje i reakcije na različite pokrete i položaje. Na temelju tih informacija, terapeut će razviti individualizirani plan vježbi koje klijenti mogu raditi kod kuće.

 

McKenzie koncept je dokazano efikasan pristup u liječenju bolova u kičmi i zglobovima. S naglaskom na samopomoć i edukaciju, ova metoda omogućava klijentima da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i dugoročno poboljšaju kvalitetu života.

Body Balance Studio za rehabilitacioni trening Sarajevo. Više informacija o McKenzie konceptu možete pronaći na njihovoj zvaničnoj web stranici Body Balance Studio, ali i na njihovom Facebook i Instagram profilu.

 

ljepotaizdravlje.ba

PROMO