Održan Youth Café 2021 Banja Luka

by | 30 Septembra, 2021

Youth Café 2021, održan u Domu Omladine u Banjaluci, otvorio je prostor za razgovor o izazovima sa kojima se mlade osobe suočavaju u svojim zajednicama u oblastima kao što su obrazovanje, aktivizam, zapošljavanje i drugim značajnim temama.

Foto: PROMO

Razgovor uživo između mladih predstavljenih tokom kampanje #30DanaMladih i predstavnika agencija Ujedinjenih nacija, organizatora događaja, odnosio se na to šta je potrebno učiniti kako bi se vizija mladih pretočila u konkretne aktivnosti i akcije. Događaj su otvorile dr Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, te Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banje Luke, koje su se obratile mladima i radile s njima na radionicama.

Ingrid Macdonald

“Tokom cijelog mjeseca avgusta objavljivali smo priče mladih kako bismo naglasili njihov pozitivan i važan rad. Ali, ti mladi moraju imati mjesto za stolom za kojim se odlučuje, oni žele da čujemo njihova mišljenja i mi smo tu – predstavnici svih UN agencija u Bosni i Hercegovini, kako bismo ih saslušali i podržali njihov rad u budućnosti”, izjavila je dr Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Foto: PROMO

Youth Café je omogućio da mlade osobe raspravljaju o važnim pitanjima na neformalan i kreativan način, te su dobili siguran prostor za izražavanje mišljenja i ideja, te stavova o izazovima mladih u ekonomskim, društvenim i kulturnim aspektima, ali i o tome kako dalje.

Kroz četiri grupe u koliko su učesnici bili podijeljeni, uz predstavnike Ujedinjenih nacija, mladi su diskutovali o kvalitetnom obrazovanju, rodnoj ravnopravnosti, interkulturalnom dijalogu, te aktivizmu mladih u lokalnim zajednicama. Zajedno su došli do pozitivnih preporuka i mogućih rješenja koje vode ka uključivanju mladih u procese donošenja odluka, te stvaranju jednakih mogućnosti za sve.

Jedna od predstavnica mladih, Nikolina Garača, koja je učestovavala na događaju u ime humanitarne organizacije Genesis Project Banja Luka, istakla je da mlade osobe mogu da naprave velike i značajne promjene u društvu, te da ih treba saslušati, a ne samo čuti. Izrazila je želju da će sličnih događaja biti više, te da će ovo postati ustaljena praksa na godišnjem nivou.

Nikolina Garača

Značaj događaja Youth Café 2021 napomenula je i Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banje Luke: “Zadovoljstvo je da u Banjoj Luci možemo biti domaćini jednog ovako značajnog događaja, jer želimo da pošaljemo poruku da je Banja Luka grad koji je po svojoj strategiji opredijeljen ka održivom razvoju i grad koji se aktivno bavi omladinskom politikom. Svojim aktivnostima smo već stavili fokus na temu mladih, te ćemo se njima baviti i u budućnosti.”

Milada Šukalo

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini posvećene su radu sa mladima i za sve mlade osobe, na inkluzivnim i zajedničkim akcijama koje su od koristi svim mladim osobama u Bosni i  Hercegovini i njihovim zajednicama.

PR

PR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.