Svjesno hodanje – meditacija u pokretu

maj 4, 2021 PROMO

Jeste li ikada zamišljali da je moguće hodati na način koji će da vas napuni energijom?

“Svjesno hodanje™ je dinamična meditacija u pokretu koju je na Međunarodni dan joge, 21. juna 2015, pokrenuo Mohanji, humanitarac i veliki prijatelj planete, a filozofija koja stoji iza ove tehnike ukorijenjena je u drevnim vedskim načelima i duhovnim praksama”, kaže nam Ana Raos, koordinatorica za Svjesno hodanje u BiH.

Foto: PROMO

Ova jednostavna i duboko transformirajuća tehnika dostupna je svima, bez obzira na dob i spol, komplementarna različitim stilovima života i idealna za ljude kojima ne odgovaraju duge meditacije i sjedenje u mirnom položaju. Mnogima od nas događa se da, kada sjednemo meditirati, osjetimo napetost, dosadu i lako nas je omesti jer se um teško smiri. Kod meditacije u pokretu se pak lakše razvija jasnoća, postepeno grade snaga uma i moć koncentracije.

Foto: PROMO

Život mi se promijenio nabolje munjevitom brzinom od kako sam jednom sedmično počela da hodam svjesno.
– Dragana, Bijeljina

Zašto bismo hodali svjesno?

Ljudskim tijelom neprestano cirkuliše energija koja se rasipa kada hodamo nesvjesno, kada je naš um odsutan i naša čula puštena da bez smisla naokolo tumaraju. To je kao da imamo vodovodnu cijev sa rupama. Oči koriste najviše naše energije, kao i um koji neprestano putuje između prošlosti i budućnosti, rijetko se zaustavljajući u sadašnjosti, a energija je dragocjena jer, što je više imamo, to je veći i kvalitet našeg života.

Foto: PROMO

“Izmjereno je da energetsko polje koje okružuje naše tijelo, naša aura, ima minimalni radius od 30 cm. Kada je naš fokus izvan tog radiusa, energija se raspršuje i to nas slabi, ali kada se on zadržava unutar 30 cm, kada hodamo zadržavajući svoj pogled na toj udaljenosti, energija cirkuliše unutar našeg vlastitog energetskog polja, a to nas osnažuje, štiti i jača naš imunitet”, objašnjava Ana.

Foto: PROMO

Dakle, glavna ideja na kojoj se temelji svjesno hodanje je cirkulisanje energije unutar naše vlastite aure, koja usljed toga postaje stabilnija. Ovo je ujedno i glavni benefit ove meditacije u pokretu. Kao i kod većine Mohanjijevih tehnika, njena jednostavnost prikriva njenu golemu transformativnu moć. Ukoliko je ispravno izvedeno, 30 minuta svjesnog hodanja ima efekat kao tri sata meditacije, zaključuje Ana sa kojom svake nedelje u 10.00 sati, potpuno besplatno možete iskusiti ovu meditaciji u Sarajevu. Uputstva za praktikovanje svjesnog hodanja možete dobiti i upitom na email adresu [email protected], kao i više pročitati ovdje.

Svjesno hodanje me osnažuje i daje mi znatnu količinu energije koja me smiruje i miluje iznutra, a djeluje i satima nakon hodanja, što mi neizmjerno prija.
Ana, Sarajevo

Foto: PROMO

Prednosti redovnog svjesnog hodanja:

  • Pozitivno utiče na koncentraciju i pojačava fokus,
  • povećava nivo energije,
  • umiruje um,
  • ima pozitivan učinak kod osoba sa visokim krvnim pritiskom, kao i kod dijabetisa,
  • pozitivno utiče i na sve žljezde sa unutrašnjim lučenjem.

Svjesno hodanje je svaki put posebno i predivno iskustvo. Cijeli dan sam, i pored raznih energija i situacija, u predivnom miru.
Elma, Sarajevo

Foto: PROMO

PROMO

PROMO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.