Vakcinacija je ulaganje u buduće zdravlje djece

apr 24, 2021 PROMO

Imunizacijom se svake godine spašavaju milioni života, što je prepoznato kao jedna od najuspješnijih i ekonomski najefikasnijih javnozdravstvenih intervencija na svijetu.

Svjetska sedmica imunizacije se tradicionalno obilježava svake godine u zadnjoj sedmici aprila (ove godine od 24. do 30. aprila) s ciljem promocije primjene vakcina radi zaštite osoba svih dobnih grupa od zaraznih bolesti, koje se mogu spriječiti isključivo vakcinacijom.

  • 20 miliona djece u svijetu je nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano
  • 32% djece u BiH nije u potpunosti vakcinisano i taj broj raste
  • Samo 4% djece Roma prošlo je puni program imunizacije i to je alarmantno
  • stopa redovne imunizacije značajno je pala usljed pandemije

 #VakcineDjeluju

Ljekari upozoravaju na mogućnost pojave epidemija zaraznih bolesti ukoliko imunizacijska pokrivenost najmlađe populacije i dalje ostane niska.

Svi roditelji žele da su njihova djeca sretna, zdrava i zaštićena. Nekada to podrazumijeva i donošenje teških odluka, skoro uvijek uključuje nepovjerljivost ka bilo čemu izvan njihovog uskog kruga poznatih, a često traži i prihvatanje stvari o kojima ne znaju dovoljno.

Jedna od tih stvari je i redovna imunizacija. Iako je vakcinacija dokazano najdjelotvornija i najsigurnija mjera u sprječavanju zaraznih bolesti, sve veći broj roditelja nije uvjeren kako je to najbolja stvar za njihovu djecu.

Foto: Promo / Unicef

Naučni dokazi ukazuju na to da je vakcinacija ulaganje u budućnost kojim se sprječava 2,5 do 3 miliona smrti godišnje, a uz dojenje i pravilnu prehranu, prediktor je ostvarivanja maksimalnog razvojnog potencijala djece.

Oni koji odbijaju vakcinaciju obrazlažu to strahom od neželjenih reakcija, sastavom vakcina, njihovom
sigurnošću, dugotrajnim efektima, interesima farmaceutske industrije i zdravstvenih profesionalaca, itd. S druge strane, odbijanje i odgađanje imunizacije dovodi do zdravstvenog rizika kako za pojedince tako i za cijelu populaciju.

„U svakom kontaktu sa roditeljima savjetujem da pristupe vakcinaciji ili da dopune eventualno nedostajuće vakcine, jer je od velike važnosti za svako dijete da dobije sve vakcine iz Programa imunizacije, što mu pruža kvalitetnu zaštitu od zaraznih bolesti. Razumijevajući da roditelji mogu imati različite stavove o obaveznoj imunizaciji, da su ponekad zbunjeni ili su u nedostatku informacija, svi mi, zdravstveni profesionalci smo spremni da u otvorenoj komunikaciji dođemo do zajedničkog cilja – zdravo, zaštićeno dijete“, ističe primarius dr Amra Junuzović Kaljić, specijalistica pedijatarije i predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH.

Foto: Promo / Unicef

„Vakcinisanje je ne samo vlastita zaštita od zaraznih bolesti, već i čin društvene odgovornosti i solidarnosti“, smatra dr Junuzović Kaljić.

Pad stope redovne imunizacije usljed pandemije COVID-19

Nema medicinski opravdanih razloga za odgađanjem provođenja imunizacije u skladu sa programima obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti zbog aktuelne epidemiološke situacije. Ipak, pandemija COVID-19 je od samog početka uticala na redovnu vakcinaciju djece širom svijeta, pa tako i u BiH. Primjena mjera ograničenja širenja zarazne bolesti, s jedne strane, i ogroman pritisak koji obolijevanje od COVID-19 čini na zdravstveni sistem, s druge strane, rezultira da broj nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane djece raste, što povećava rizik od vakcinopreventabilnih bolesti.

Šta ako kasnite s vakcinacijom vaše djece?

Ako dijete nije uopće vakcinisano potrebno je primijeniti protokol nadoknadne vakcinacije kako bi što prije dostigli primjeran vakcinalni status djeteta u skladu sa nacionalnim kalendarom imunizacije i dobi djeteta, što će rezultirati zaštitom djeteta od vakcinopreventabilnih bolesti.

„Za svaki pojedinačan slučaj, ovisno o dobi djeteta, pravi se plan vakcinacija, uvažavajući potreban broj
doza vakcina i razmak između pojedinih inaktiviranih i atenuiranih vakcina. Kombinacijom više vakcina u
skladu sa relevantnim stručnim smjernicama moguće je skoro za svaki pojedinačan slučaj, uvažavajući medicinski opravdane kontraindikacije za vakcinaciju, postići primjeran vakcinalni status djeteta koje do tada iz određenih razloga nije uopće vakcinisano“, pojašnjava profesor dr sc. Lutvo Sporišević, specijalista pedijatar.

Foto: Promo / Unicef

Sigurnost vakcina

U Bosni i Hercegovini primjenjuju se vakcine koje su licencirane i odobrene od Evropske Medicinske Agencije (EMA), sa čijim je propisima državna regulatorna agencija u BiH uskladila postupke za registraciju vakcina. Svaka serija vakcina prolazi kroz rigorozne kontrole kvaliteta u nezavisnim laboratorijama, a proizvođač garantira da je vakcina usklađena sa propisanim standardom, koji je mnogo viši nego za većinu lijekova.

Saznajte više na:

www.vakcine.ba  www.zzjzfbih.ba  www.phi.rs.ba

Kalendar imunizacije
za Federaciju Bosne i Hercegovine pronađite na OVOM LINKU, a
za Republiku Srpsku pronađite na OVOM LINKU.

 

Priredila: Ines Kunovac

Promo / Unicef

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.