Lonci i poklopci: Cous Cous za nedjeljni ručak

by | 27 Januara, 2016

Vjeko Kramer ove nedjelje priprema ukusna i zdrava jela na sebi svojstven način. Vjekine ovosedmične recepte možete i vi iskoristiti kako bi vaše najmilije iznenadili novim okusima i jelima, poput bureka s cous cousom, krem juhom od brokule, cous cousom sa pilećim krilcima, te kroketima od mrkve.

lonci_poklopci_310116.mxf.Still021

BUREK S COUS COUSOM

½ kg jufke

½ kg mljevenog mesa

3 jajeta

200g cous cousa

3 dl temeljca

2 crvena luka

3 čehna bijelog luka

1 kašika brašna

peršunov list

pire od rajčice

sol i biber

Vegeta

Ol'italia maslinovo ulje

Priprema: U zdjelu stavite cous cous i sitno sjeckani peršun, te zalijte kipućim temeljcem, pa ostavite 20-ak minuta da burgur upije tekućinu. Luk nasijecite na sitne kockice, pa ispirjajte na ulju. Kada je luk mekan dodajte mljeveno meso i začinite Vegetom, solju i biberom pa prodinstajte dok tekućina ne ispari pa skinite s vatre. Umutite jaja i pola ih umiješajte s cous cousom, a u drugu polovicu umiješajte brašno, pa to koristite poslije kao preljev. U nauljenu vatrostalnu zdjelu na dno stavite podlogu od 2 jufke, pa pospite cous cousom i pirjanim mesom, zatim opet prekrijte sa dvije jufke i tako ponavljajte dok ne potrošite materijal. Završite jufkama, isijecite pitu i pecite u pećnici oko pola sata. Pred kraj pečenja prelijte preljevom od jaja i brašna, te pecite još 10-ak minuta. Svi sastojci su gotovi samo treba peći da se sve spoji zbog umućenih jaja.

lonci_poklopci_310116.mxf.Still002

KREM JUHA OD BROKULE

½ kg brokule

1 prasa

½ l vrhnja za kuhanje

1 kašika ulja

povrtni temeljac

muškatni oraščić

sol i biber

Vegeta

Priprema: Brokulu odvojiti na cvijetove i blanširati u slanoj vodi. Na ulju ispirjati sitno sjeckanu prasu i dodati joj ¾ blanširane brokule, pa zaliti temeljcem i začiniti solju i vegetom. Juhu izmiksati pa na kraj dodati preostale blanširane cvijetove i začinit biberom i muškatnim oraščićem.

lonci_poklopci_310116.mxf.Still007

COUS COUS SA PILEĆIM KRILCIMA

cous cous

600g pilećih krilaca

paprika / luk / paradajz / bijeli luk / mrkva / tikvice

suhe smokve

limunova kora

sol i biber

cimet i kurkuma / soja sos i chilly umak / peršunov list

Ol'italia maslinovo ulje

Priprema: Cous cous je vrlo jednostavan za pripremu. Sve što trebate napraviti je staviti dobro začinjen pileći temeljac ili vodu sa jednom kašikom Vegete da prokuha, te tom kipućom tekućinom preliti cous cous koji smo stavili u pliću posudu. Na 0,5 kg cous cousa treba doati 0,4 l tekućine, te oko 5-6 kašika maslinovog ulja i ostaviti da odstoji oko 15 min dok se sve ne upije. Prije posluživanja lagano viljuškom izlomiti krupnije grudvice cous cousa tako da svakozrno bude odvojeno… Na malo maslinovog ulja popržiti luk, bijeli luk, mrkvu, papriku i tikvice. Dodati pileća krilca, suhe smokve, limunovu koru, te začiniti soja sosom, chilly umakom, kurkumom, cimetom, solju i biberom. Pirjati 10 minuta, pa pred kraj dodati svjež paradajz i pirjati kratko. Na kraju sve začiniti sitno sjeckanim peršunovim listom.

lonci_poklopci_310116.mxf.Still015

KROKETI OD MRKVE

400 g kuhane mrkve

1 kuhani krompir

1 crveni luk

3 čehna bijelog luka

200 g brašna

100g krušnih mrvica

50 g pinjola

1 jaje

2 dl vrhnja

menta,kopar i peršunov list

sol i biber

Vegeta

Ol'italia maslinovo ulje

Priprema: Kuhanu očišćenu mrkvu sitno isjeckati, a krompir izmiksati u pire. Luk nasjeckati na sitne kockice i ispirjati na malo ulja pa ohladiti, te umiješati u pire od krompira gdje ste prethodno dodali mrkvu. Toj smjesi dodati krušne mrvice, umućeno jaje i pinjole, te sve začiniti solju, biberom, sitno sjeckanim koprom i peršunovim listom. Od dobijene smjese raditi rolice, uvaljati ih u brašno i pržiti u dubokom ulju. Dok se krompir i mrkva kuhaju u vrhnju umiješati sitno sjeckani bijeli luk i usitnjenu svježu mentu, pa poslužiti uz rolice od mrkve.

Posljednje ovomjesečno izdanje kulinarskog showa Lonci i poklopci na programu televizije OBN je u nedjelju 31.01.2016. od 11:40h.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.