Lonci i poklopci: Junetina u umaku od senfa i ružice od jabuka

by | 4 Marta, 2016

I u prvom martovskom izdanju kulinarskog show-a „Lonci i poklopci“ koji se emituje na OBN TV Vjeko Kramer priprema ukusna i zdrava jela. Emisiju započinje pripremom deserta, ružice od jabuka, zatim će pripremati junetinu u umaku od senfa i zelenu puru, a za kraj će pripremiti salatu od kiselog kupusa i šampinjona. 

lonci_poklopci_060316.mxf.Still019

JUNETINA U UMAKU OD SENFA

½ kg junetine

2 glavice luka

1 kiseli krastavac

1 jabuka

50g senfa

temeljac

vrhnje za kuhanje

malo ulja

sol i biber / Vegeta

Priprema: Na malo ulja popržiti sitno sjeckani crveni luk. Kada omekša dodati mu na tanke listiće isječenu junetinu koju ste prethodno držali u marinadi od senfa barem 2 sata i pirjati nekoliko minuta. Kada meso prestane puštati krvavi sok dodati ribane kisele krastavce i jabuku te pirjati uz dolijevanje temeljcem. Začiniti solju, biberom i Vegetom, te kuhati dok meso ne omekša. Na kraju dodati vrhnje za kuhanje, te pustiti da se okusi sjedine.

ZELENA PURA

200g kukuruzne krupice

200 g graška

3,5 dl vode

3,5 dl mlijeka

1 kašika maslaca

Vegeta

Priprema: Pomiješati vodu i mlijeko te ih staviti na vatru da se zagriju. Prije tačke vrenja umiješati polako kukuruznu krupicu i pire od graška te maslac. Uz neprestano miješanje na laganoj vatri kuhati 10-ak minuta uz eventualno dolijevanje još tekućine ovisno o gustoći koju želite postići.

SALATA OD KISELOG KUPUSA I ŠAMPINJONA

½ kg kiselog kupusa

150 g mariniranih šampinjona

3-4 čehna bijelog luka

crvena paprika

biber

ulje

Priprema: Marinirane šampinjone isjeći na tanke ploške i pomiješati sa kiselim kupusom isječenim na tanke rezance. Ulje lagano zagrijati i začiniti crvenom paprikom, usitnjenim bijelim lukom i biberom te preliti šampinjone i kupus.

lonci_poklopci_060316.mxf.Still001

RUŽICE OD JABUKA

½ kg brašna

1 kvasac

2 dl mlijeka

1 kašika šećera

100 g maslaca

1 jaje

800g jabuka

sok limuna

100g pistacija

100g grožđica

100g šećera

1 kašika cimeta /½ kašike kurkume /½ kašike đumbira

100g džema od marelice

Priprema: Naparavite kvaščevo mlijeko tako da pomiješate kvasac, mlako mlijeko, šećer i kašiku brašna. Prekrijte i ostavite na toplom da kvasac nadođe, odnosno da se pojavi pjena na površini. Pomiješajte brašno, temperirani maslac, umućeno jaje, te dolijte kvaščevo mlijeko i umijesite glatko tijesto koje trebte ostaviti na toplom oko pola sata.Grožđice prelijte vodom i ostavite da nabubre pa ocijedite. Jabuke ogulite i naribajte na krupniju trenicu, prelijte limunovim sokom i pomiješajte sa šećerom, isjeckanim pistacijama, natopljenim grožđicama. Sve začinite cimetom, đumbirom i kurkumom.Tijesto stavite na pobrašnjenu dasku i razvaljajte u veću plahticu debljine oko ½ cm pa ga prekrijte ravnomjerno filom  i zarolajte. Ovisno o veličini posude u kojoj ćete peći kolač isijecite zarolano tijesto na 10-15 jednakih komada. Posudu premažite maslacem i na nju složite ružice jednu do druge pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta na 180ᵒC.Džem od marelica razmutite sa par kašika vode pa time premažite topao kolač.

lonci_poklopci_060316.mxf.Still016

Lonci i poklopci ove nedjelje. 06.03.2016. su na programu OBN TV od 11:40h.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.