Lonci i poklopci: Ukusni i zdravi obroci za početak godine

by | 4 Januara, 2016

U 511. izdanju kulinarskog showa Lonci i poklopci koji je na programu OBN TV u nedjelju 10.01.2016. od 11:40h Vjeko Kramer će pripremati ukusna i zdrava jela. Emisiju započinje pripremom smotuljaka od ajvara, zatim će praviti salatu od riže i pureći kosani odrezak, a na kraju namaz od rakova i tune.

lonci_poklopci_100116.mxf.Still006

SMOTULJCI OD AJVARA

1 kg lisnatog tijesta
200g ajvara
300 g suhog mesa
300 g sira
1 jaje
50 g suncokreta
50 g susama

Priprema: Lisnato tijesto izvadite iz zamrzivača 2 sata prije nego ga planirate razvaljati i ostavite u frižideru da se odledi. Svaki komad tijesta razvaljajte u plahticu 30x20cm. Premažite ga tanko ajvarom, pospite sitno sjeckanim suhim mesom, sjemenkama suncokreta i ribanim sirom te zarolajte kao rolat. Rolat isijecite na šnite debljine oko 7-8 mm te ih složite položene u tepsiju na papir za pečenje. Premažite svaku šnitu umućenim jajetom i pospite susamom, te pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180ᵒC oko 15 min. Rolatiće koji čekaju pečenje držite u frižideru, te pecite ih ovisno o tome kako gosti dolaze.

SALATA OD RIŽE

300 g puretine
300 g kuhane riže dugog zrna
1 zelena paprika
1 crvena paprika
100g crnih maslina
2 mrkve
1 peteljke celera
1 glavica zelene salate

Dresing
2 čehna bijelog luka
maslinovo ulje
limunov sok
vinsko sirće
kapari
sol i biber

Priprema: Puretinu isijecite na sitne kockice i prepržite u wok tavi pa ohladite. Od nabrojanih sastojaka napravite dresing. U dresing dodajte puretinu i kuhanu rižu. Crvenu i zelenu papriku nasijecite na kockice kao i peteljku celera, pa pomiješajte sa naribanom mrkvom i ostalim sastojcima. Napravite podlogu od zelene salate, te na nju stavite salatu od puretine i riže pa dekorirajte maslinama.

lonci_poklopci_100116.mxf.Still011

PUREĆI KOSANI ODREZAK

½ kg mljevene puretine
3 jajeta
300 g krušnih mrvica
brašno
mlijeko
sol i biber
Vegeta
muškatni oraščić
crvena paprika
Vegeta
Olitalia maslinovo ulje

Priprema: Mljeveno meso začinite muškatnim orahom, crvenom paprikom, solju, biberom i Vegetom. Zatim dodajte jedno cijelo jaje i jedan žumanjak, te izmiksano povrće, pa i to umiješajte u mljeveno meso. Smjesa treba biti kompaktna. Prema potrebi dodajte krušne mrvice da postignete željenu teksturu. U posebnoj posudi od 1 jajeta i ostatka bjelanca umutite uz dodavanje brašna i malo mlijeka, smjesu sličnu tijestu za palačinke, samo malo gušću. Oblikujte kosane odreske pa ih uvaljajte u brašno, zatim u jaja i mrvice, te pohujte u dubokom vrućem ulju.

lonci_poklopci_100116.mxf.Still014

NAMAZ OD RAKOVA I TUNE

250 g surimi štapića
1 konzerva tunjevine
1 crveni luk
100 g crnih maslina
100 g zelenih maslina
2-3 kuhana jajeta
majoneza
senf
limunov sok
kavijar za dekoraciju
peršunov list
sol i biber

Priprema: Surimi štapiće odledite i isijecite na kolutiće. Tunjevinu iz konzerve izmiksajte sa malo majoneze, senfa i limunovog soka. U tu smjesu dodajte sjeckane račiće, sitno sjeckani crveni luk, kuhano jaje i crne masline. Začinite solju i biberom, te prema potrebi limunovim sokom. Ovaj namaz stavite na kanape sendviče i dekorišite kavijarom, jastogom i peršunovim listom.

lonci_poklopci_100116.mxf.Still015

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.