Lonci i poklopci: Ukusno, a zdravo

by | 9 Juna, 2015

Vjeko Kramer je i ove nedjelje odlučio da nam spremi jela koja nije komplikovano napraviti, a vrlo su ukusna. Vjeko ovosedmičnu emisiju započinje pripremom ukusne i zdrave savijače od šumskog voća. Svi znamo da je riba zdrava i da je treba što više spremati. Upravo riba, pastrmka u povrću je Vjekino glavno jelo ove nedjelje. Osim ovih jela Kramer će pripremati i aromatične žgance, te umak od vanilije.

lonci_poklopci_070615.mxf.Still037

SAVIJAČA OD ŠUMSKOG VOĆA

½ kg jufke
3 jajeta
3 kašike šećera
2 kašike brašna
3 kašike mljevenih lješnjaka
½ kg šumskog voća
200 g pekmeza od borovnica
ulje
šećer u prahu

Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg pa dodajte šećer, a žumanjke takođe dobro umutite. Pomiješajte brašno i mljevene lješnjake pa ih pažljivo žicom umutite u snijeg. Jufku premažite uljem i na nju stavite drugu jufku pa i nju premažite uljem, te na nju stavite treću. Premažite ju tanko pekmezom od borovnica pa onda stavite na to biskvitnu smjesu. Borovnice pospite po smjesi i zarolajte savijaču, te stavite u nauljenu tepsiju. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180ᵒC oko pola sata. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

lonci_poklopci_070615.mxf.Still034

PASTRMKE U POVRĆU

2 pastrmke
2 glavice luka
1 glavica bijelog luka
1 crvena paprika
2-3 paradajza
2 dl soka od paradajza
ulje
riblji temeljac
1 kašika šećera
sol i biber
peršunov list

Priprema: Na vrućem ulju propržite sitno sjeckani crveni luk i polovinu usitnjenog bijelog luka sa šećerom
pa dodajte sjeckanu crvenu papriku. Kada je povrće mekano dodajte usitnjeni paradajz i pustite da zakuha. Začinite solju, biberom i ribljim temeljcem, pa zatim dolijte sokom od paradajza. U tako dobijen umak stavite pastrmke i lagano pirjajte pazeći da se riba ne raspadne. Sos treba biti gust. Prilikom posluživanja pospite usitnjenim peršunovim listom i ostatkom bijelog luka.

lonci_poklopci_070615.mxf.Still027

AROMATIČNI ŽGANCI

250g kukuruzne krupice
¾ l temeljca
1 dl vrhnja za kuhanje
1 kašika maslaca
kopar, peršunov list, celerov list, ružmarin
sol i biber
Vegeta

Priprema: Zakuhajte temeljac i prema potrebi ga dodatno začinite solju, biberom i Vegetom. Sipajte lagano kukuruznu krupicu neprestano mješajući. Zatim ulijte vrhnje za kuhanje i dodajte maslac. Na kraju umiješajte usitnjeno začinsko bilje.

UMAK OD VANILIJE

1 puding od vanilije
½ l mlijeka
2 kašike šećera
1 mahuna vanilije
2 dl slatkog vrhnja
2 žumanjka

Priprema: Mlijeko, šećer i sjemenke iz mahune vanilije pomiješajte i stavite na laganu vatru dok ne prokuha. U međuvremenu pomiješajte slatko vrhnje, puding od vanilije i žumanjke, pa umiješajte u kipuće mlijeko, stalno mješajući i pustite neka sve kratko prokuha.

lonci_poklopci_070615.mxf.Still035

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.