Lonci i poklopci: Zimska rapsodija

by | 13 Januara, 2016

I ove nedjelje za sve ljubitelje ukusne hrane Vjeko Kramer u kulinarskom showu Lonci i poklopci spremaće zanimljiva i zdrava jela. Vjeko emisiju započinje pripremom pite od kiselog kupusa, zatim će pripremati krompir supu sa sirom. Vjeko će za prave gurmane i one koji vole probati nešto neobično pripremati još i oslić u umaku od suhog mesa i pire krompir s bijelim lukom i brokulom.

LONCI I POKLOPCI 17012016.Still003

PITA OD KISELOG KUPUSA

½ kg kiselog kupusa
½ kg jufke
1 crveni luk
10 češnjeva bijelog luka
2-3 krompira
pire od paradajza
sol i biber
kim
Vegeta
Ol'italia ulje

Priprema: Na malo ulja propržiti sitno sjeckani crveni luk, izgnječeni bijeli luk i usitnjeno suho meso. Nakon nekoliko minuta dodati kiseli kupus pa sve začiniti pireom od paradajza, usitnjenim kimom, biberom i Vegetom, prema potrebi. Na kraju dodajte usitnjeni kuhani krompir pa sve promiješajte. List jufke premažite uljem, te na njega stavite drugi pa na njega rasporedite smjesu od kupusa i lagano savijte. Složite u nauljen pleh za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni oko pola sata.

LONCI I POKLOPCI 17012016.Still015

KROMPIR SUPA SA SIROM

½ kg krompira
200 g ribanog sira
1 crveni luk
3 čehna bijelog luka
2 crvene paprike
pileći temeljac
maslac
2 dl jogurta
sol i biber
Vegeta
2 suha paradajza
1 vezica prase
krotoni

Priprema: Na maslacu propržiti crveni luk i kada omekša dodati nasjeckanu crvenu papriku, krompir i bijeli luk, te propirjati nekoliko minuta, doliti temeljcem i ostaviti dok se krompir skuha. Začiniti biberom, kimom i vegetom, te sve izmiksati. Jogurt zagrijati na vatri pazeći da ne proključa i u njemu otopiti pola sira, te umiješati u supu od krompira. U posebnoj tavi propržiti sjeckani suhi paradajz i prasu, te im dodati suhi hljeb sječen na kockice i pržiti dok ne postane hrskav, te tu mješavinu koristiti kao dodatak supi. Ostatak ribanog sira poslužiti odvojeno.

OSLIĆ U UMAKU OD SUHOG MESA

½ kg fileta oslića
250 g suhog mesa
½ l vrhnja za kuhanje
100 g brašna
Senf
2-3 čehna bijelog luka
sol i biber
riblji temeljac
Vegeta
Ol'italia maslinovo ulje

Priprema: Oslića začiniti vegetom, pobrašniti i prepržiti na ulju. Na ostatku ulja prepržiti sitno sjeckano suho meso dok ne porumeni pa zaliti vrhnjem za kuhanje. Dodati malo senfa pa začiniti solju, biberom i sitno sjeckanim bijelim lukom. Nakon nekoliko minuta dodati ribu i propirjati kratko uz dolijevanje ribljim temeljcem tako da umak ne bude ni pregust ni prerjedak.

LONCI I POKLOPCI 17012016.Still021

PIRE KROMPIR S BIJELIM LUKOM I BROKULOM

1 kg krompira
250g brokule
2 glavice bijelog luka
100 g maslaca
1 dl mlijeka
sol i biber

Priprema: Brokulu odvojiti na cvijetove i skuhati u slanoj vodi. Krompir oguliti, isjeći na odgovarajuće kocke i skuhati u slanoj vodi. Bijeli luk oguliti i staviti u kipuću vodu na 2 minute. Maslac otopiti u tavi i u njemu na laganoj vatri sotirati blanširani bijeli luk nekoliko minuta. Krompir ocijediti i izmiksati polako mu dodajući otopljeni maslac s bijelim lukom i mlijeko, te začiniti solju i biberom. Na kraju umiješati sitno isjeckane kuhane cvjetove brokule. Poslužiti vruće uz pečenje ili jelo od ribe.

Lonci i poklopci su ove nedjelje, 17.01.2015. na programu OBN TV od 11:40h.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.