Mak kocke

by | 25 Marta, 2013

Sastojci: 

Za kore sa makom:

  • 6 bjelanaca
  • 6 kašika šećera
  • 10 kašika mljevenog maka
  • 4 kašike brašna

Fil I:

  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding od vanile
  • 6 žumanjaka
  • 7 kašika šećera
  • 200 g margarina

Fil II:

  • 5 dl slatke pavlake
  • 2 šlag fiksa
  • rendana kora od limuna

Priprema:

Kore od maka:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne otopi.
2. Potom dodati mljeveni mak, brašno i promiješati. U plehu obloženom papirom za pečenje na 200 ºC ispeći koru.
3. Pečenu koru uzdužno presjeći napola da se dobiju dvije kore.

Fil I:

1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka i šećer pa ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, puding i žumanjke. Sipati u ključalo mlijeko i kuv+hati dok se ne zgusne.
3. Ohlađeni puding sjediniti sa margarinom i umutiti.

Fil II:

1. Slatku pavlaku umutiti u šlag. Potom je podijeliti na dva dijela pa jedan deo ostaviti za premazivanje kolača.
2. U drugi dio dodati šlag fiks i rendanu koru limuna te umutiti mikserom.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom fila od vanile, zatim nanijeti fil od slatke pavlake i ostaviti da se stegne.
2. Zatim nanijeti preostali fil od vanile, preklopiti drugom korom i premazati ostatkom šlaga od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.