Prhki tart od narandže i čokolade

by | 28 Februara, 2020

Sastojci:
Tijesto
175 g maslaca
100 g šećera
250 g glatkog brašna
30 g mljevenog badema
prstohvat soli
1 jaje
Fil
5 jaja
150 g šećera
sok 5 narandži
150 ml vrhnja za šlag
150 g tamne čokolade

Priprema:

U veliku zdjelu staviti glatko i bademovo brašno, šećer, prstohvat soli i omekšali maslac te ručno miješati dok smjesa ne počne ličiti na mrvice. Na kraju dodati razmućeno jedno jaje te umijesiti glatko tijesto. Umotati ga u prozirnu foliju i staviti u frižider na jedan sat.

U međuvremenu tamnu čokoladu otopiti na pari.

U posudu za miksanje staviti jaja i šećer i dobro ih izmiješati mikserom. Mikser maknuti te nastaviti miješati pjenjačom. Dodati sok od narandže, vrhnje za šlag i sjediniti smjesu. Izvaditi tijesto iz frižidera, kalup s dnom koji se može pomjeriti premazati maslacem i tanko posuti brašnom. Tijesto razvaljati oklagijom za tijesto na debljinu tri mm i staviti u kalup. Tijesto prekriti papirom za pečenje i kuglicama za pečenje da se tijesto ne diže i peći ga 20 minuta na temperaturi 180ºC.

Izvaditi tijesto iz rerne, skloniti papir za pečenje i kuglice te pustiti da se malo ohladi oko 15 minuta, zatim ga premazati otopljenom tamnom čokoladom. Na kraju kolač preliti filom od narandži, jaja, šećera i vrhnja za šlag.

Vratiti u pećnicu i peći 40 minuta na 180 ºC. Kolač dobro ohladiti prije posluživanja.

Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.