Štrudla od jabuka

by | 14 Novembra, 2019

Sastojci:
Tijesto:
500 g glatkog brašna
2,2 dl mlake vode
malo soli
4 kašike ulja
Fil:
1 kg jabuka
3 kašike smeđeg šećera
vanilin-šećer
cimet
malo prezle ako su jabuke pune soka

Sastojci:

Zamijesiti tijesto, pokriti ga i ostaviti da miruje oko dva sata. Na čistom stolnjaku pobrašniti pa tijesto razvaljati i razvući rukama, tj. dlanovima tako da bude gotovo prozirno. Nauljiti ga pa rasporediti po njemu fil i zarolati tako da pridignete stolnjak pa rolati tijesto pomoću stolnjaka.

Štrudle presjeći na dužinu posude za pečenje pa ih poslagati i premazati maslacem te peći na 180-200 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne dobije zlatnu boju.

Štrudle se mogu napraviti i s gotovim listovima za savijače ili jufke.

Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.