Ćufte u sosu od gorgonzole

by | 29 Maja, 2014

cufte

Sastojci:

  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 2 kriške starog hljeba
  • 2 dl mlijeka
  • 50 g kačkavalja
  • 50 g slanine
  • 3 kašike prezli
  • 1/2 veze peršina
  • 1 jaje
  • 3 kašike ulja
  • mješavina začina, papar

Za bešamel sos:

  • 100 g maslaca
  • 2 kašike brašna
  • 5 dl mlijeka
  • 100 g buđavog sira, sol

Za posipanje:

  • 150 g dimljenog sira

Priprema:

1. Kačkavalj izrendati na krupno rende, slaninu isjeći na kocke, a peršin što sitnije isjeckati. Stari hljeb natopiti mlijekom, dobro ga ocijediti i ručno smrviti.
2. U odgovarajućoj zdjeli sjediniti mljeveno meso, izmrvljeni hljeb, jaje, prezle, slaninu, kačkavalj i peršin. Dodati začine po ukusu i dobro ručno izmesiti.
3. Od pripremljenog mesnog fila nauljenim rukama oblikovati ćuftice.
4. U veću šerpu sipati vodu, dodati nekoliko kapi ulja i kuhati dok ne provri. Zatim spuštati ćufte i kuhati ih 10 minuta. Potom ih francuskom kašikom vaditi iz šerpe, da se ocede od suvišne tekućine.
5. Posebno u manjoj šerpi otopiti maslac, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mlijeko i miješati sve dok se ne dobije odgovarajuća gustoća.
6. U pripremljen bešamel sos dodati buđavi sir i začine po ukusu i miješati dok se ne otopi.
7. Vatrostalnu posudu nauljiti, poslagati u nju ćuftice, preliti pripremljenim sosom i posuti rendanim dimljenim sirom. Staviti u zagrijanu pećnicu na 200 ºC da se zapeče.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.