Indijsko hrskavo pile iz rerne

by | 11 Aprila, 2019

Sastojci:

1 cijelo domaće pile (1,5 kg)
sol
šareni mljeveni biber
povrtni začin
začinska mješavina Garam Masala (sadrži korijander, crni biber, kumin, bijeli luk, piment, morsku so, čili, cimet, klinčić, đumbir, lovorov list)
harrisa mješavina začina (u prahu ili pasta)
crvena dimljena paprika
chili u prahu
1 limun
grančica ruzmarina
1 kašika maslinovog ulja
1 dcl piva
5 srednje velikih mladih krompira
mladi luk
list korijandera (svjež)
naan hljeb ili lepinje

Priprema

Piletu odstranimo neupotrebljivi višak (špic krilaca, stražnji dio). Na dijelu gdje se razdvaja batak i karabatak zarežemo nožem. Jako dobro posolimo izvana i cijelu unutrašnjost. Uzmemo soli na prste i cijelom rukom pređemo unutrašnjost pileta. Isto napravimo i s povrtnim začinom (2 kašičice). Posipamo pile izvana dimljenom crvenom paprikom u prahu i s malo bijelog bibera. Ostavimo ga tako u frižideru sat vremena a i ne morate, možete peći odmah.

Rernu zagrijemo na 200 stepeni. Izvadimo pile na sobnu temperaturu i obilato začinimo Garam Masala mješavinom začina izvana, ali i iznutra. Posipamo harrisa mješavinu začina. Ako imate Harrisa pastu onda je lagano premažite po površini, ali oprezno jer je ona ljuta. Posipamo izvana i chili u prahu i to po želji – koliko ljuto želimo.

U šupljinu pileta stavimo 1/2 limuna i grančicu ruzmarina. Limun će osigurati i aromu, ali i sočnost pilećih prsa.  Pile položimo na prsa, a leđa su mu gore. Sada stisnete šaku i udarite pile nekoliko puta po sredini leđa kako bi se raširilo. Ravnomjernije će se ispeći. Nemojte ga štedjeti.

Cijelo pile sada kad je začinjeno premažemo lagano s jednom kašičicom maslinovog ulja. Stavimo peći na 200 stepeni. Kada se peklo cca 30 minuta prelijemo ga s jednim decilitrom piva jer je korica sada već hrskava, a pile moramo još peći. Ubacimo krompire začinjene sa soli, crvenom dimljenom paprikom i biberom glavicu luka prerezanu na pola. Pečemo još sat vremena, sve dok korica nije potpuno hrskava i zapečena. Meso će unutra biti mekano.

Presiječemo pile po pola pa izvadimo limun i ruzmarin. Serviramo uz to naan kruh  ili lepinje koje ćemo lagano namočiti u masnoću koja je ostala od pečenja iako nije uopšte masno nego lagano i aromatizovano pivom i svim začinima u kojma se peklo pile.

Druga opcija je da tekućinu od pečenja i glavicu luka koja se pekla izradite štapnim mikserom i dobijete fini sos.

Servirajte uz to kriške limuna koje možete pokapati po piletini ili neki lagani umak na bazi jogurta, limuna i sitno sjeckanih listića korijandera.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: geeketa blog

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.