Pileći sataj u tijestu by 24Kitchen

jan 14, 2013 Jela sa mesom

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 9 g soli
  • 200 ml mlake vode
  • 10 g suhog kvasca
  • 10 g šećera
  • 100 g maslaca
  • Maslinovo ulje

Za kuhano tijesto:

  • 50 ml svježeg mlijeka
  • 50 ml vode
  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 1 jaje

Za pileći sataj:

  • 1 češanj bijelog luka
  • 65 ml vode
  • sok od pola limuna
  • 1 kašika soja sosa
  • sjemenke kumina
  • 10 g smeđeg šećera
  • 1 kašikica sambala
  • 40 g maslaca od kikirikija

 

Za punjenje:

  • 500 ml vode
  • 200 g pilećih prsa
  • 50 g kuhanog pirinča
  • 50 g blanširanog zelenog graha
  • pola banane
  • 25 g sojinih klica
  • so

Način pripreme:

1. Napravite rupu u brašnu i u njega stavite vodu, kvasac i šećer. Zatim dodajte maslac. Na brašno pospite so. Prvo promiješajte sastojke u rupi, a zatim počnite da dodajte po malo brašna. Umijesite glatko i elastično tijesto. Oblikujte kruh od tijesta, pobrašnite i stavite u činiju. Pokrijte providnom folijom i ostavite tijesto na toplom da naraste.

2. Za kuhono tijesto u lonac stavite vodu, mlijeko i maslac. Miješajte dok ne prokuva i dodajte brašno. Miješajte dok se brašno ne iskuva – čuje se šištanje. Prebacite tijesto u činiju i dodajte jaje. Miješajte dok ga tijesto ne upije i smjesa postane glatka.

3. Za sataj sitno nasjeckajte bijeli luk. U posudu stavite sve sastojke osim maslaca od kikiriklja i dodajte bijeli Iuk. Čim se smjesa ugrije, dodajte maslac od kikirikija i miješajte dok sos ne proključa i ne zgusne se.

4. U posudi promiješajte sitno isjeckn blanširani zeleni grah, bananu, rižu i sjine klice. Dodajte kuhano pileće meso isjeckano na kockice (meso skuhajte s isjeckanim povrćem). U smjesu dodajte topli sataj i promiješajte. Stavite i jednu kašiku kuhanog tijesta. Dobro promiješajte.

5. Razvucite tijesto valjkom. Isjecite krugove prečnika 10 – 12 cm. Jedan krug reba za podlogu, a drugi će biti poklopac. Ivice jrugova za podlogu premažite umiješanim jajetom. Stavite jednu kašiku nadjeva. Prekrijte krugom-poklopcem i dobro pritisnite ivice.

Viljuškom dobro pritisnite ivice. Poređajte zalogajčiće u posudu prekrivenu papirom za pelenje i premažite jajetom. Pospite s malo susama. Probodite ih viljuškom na 1-2 mjesta da ne nabujaju, i ostavite ih da se dižu još pola sata. Zatim ih pecite na 180 stepeni 30 minuta.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.