Piletina sa šljivama

by | 27 Jula, 2019

Sastojci: 

4 otkoštena karabataka s kožom
150 g šljiva bez košpice
srednje velika glavica ljubičastog luka
kašika-dvije meda
kašičica do dvije aćeto balzamiko
mješavina začina
dva-tri čena bijelog luka
so
jedna ljuta crvena papričica

Priprema: 

Pileće karabatake dobro začinite solju i začinima, narežite bijeli luk na listiće, stavite meso i bijeli luk u posudu te zalijte s malo maslinovog ulja i pustite da odstoji barem pola sata, a može i preko noći.

U međuvremenu prepolovite šljive, izvadite košpice i probajte koliko su zrele. Luk nasijecite na polumjesece i možda njih još popola, ako je bila veća glavica. Na zagrijanu tavu bez ulja stavite nauljene karabatake s kožom prema dole i pazite da vatra bude srednje jaka.

Nakon otprilike pet minuta stavite i luk između komada mesa i pustite da dobije boju. Nakon još pet minuta provjerite kožu na mesu, ako je dobro zapečena, ubacite polovine šljiva, okrenite karabatake da koža bude gore te poklopite na pet minuta.

Nasjeckajte papričicu i nakon pet minuta je dodajte jelu. Ako su šljive bile jako kisele, dodajte jednu do dvije kašike meda te kašičicu balzamiko (ili jabukovog) sirćeta, a ako su bile zrelije, dodajte manje meda, a više sirćeta. Teško je iz prve pogoditi pravi omjer slatkog, kiselog i ljutog, pa morate malo sami eksperimentisati.

Pustite još otprilike pet minuta da se jelo slegne i poslužite uz rižu ili bulgur.

Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.