Quesadilla s piletinom

jun 8, 2020 Jela sa mesom

Sastojci:

400 g pilećeg filea
8 komada tortilja
200 g sira trapista
Za mariniranje mesa:
300 ml mlijeka
200 ml jogurta
2 žlice balsamico sirćeta (a može i bez njega)
sol, biber
Za paniranje:
3 šolje oštrog brašna
1 kašičica soli
1 kašika bijelog luka u granulama
1 kašičica kajenskog bibera
1 kašičica mljevenog chilija
1/2 pileće kocke za supu
2 jaja
250 ml mlijeka
Za BBQ umak:
200 ml soka od paradajza
3 kašike kečapa
1 luk
4 kašike šećera
sol
2 kašike senfa
1 klšičica kajenskog bibera
1 kašičica slatke mljevene crvene paprike

Priprema:

Meso narezati na tanje šnicle pa ga uroniti u mješavinu mlijeka, jogurta i balsamico octa. Posoliti prstohvatom soli i ostaviti u marinadi najmanje dva sata. Mlijeko i kiselina iz jogurta i balsamico octa omekašće će meso i dati mu potrebnu sočnost.

Za BBQ umak pržiti sitno sjeckan luk na malo maslinovog ulja sa šećerom. Miješati nekolikominuta dok šećer ne potamni, a luk postane mekan. Dodati tada paradajz, kečap i senf, pa uz frižider hladnjak za drugi put. Igrajte se okusima. Slobodno u ovaj umak dodajte ono što vam paše. Ako ne volite ljute izbacite ono što je ljuto. Ako volite više ljuto, dodajte mu nešto vatreno, chili npr. Od vas zavisi kakav ćete umak napraviti!

Za paniranje pomiješati jaja sa mlijekom. Za suhu panadu pomiješati sve suhe sastoje. Dodati nakon toga izmrvljenu kocku za juhu pa je prstima utrljati u brašno. Postupak sličan kao kad mrvite maslac sa brašnom da biste dobili one sitne mrvice.

Meso izvaditi iz marinade, umakati u začinjeno brašno, potom u jaja s mlijekom, pa ponovo u začinjeno brašno, i tako još jednom. Utapkati prstima panadu sa svih strana. Pržiti panirano meso u dubokom ulju sa obje strane. Pečeno ocijediti od masnoće na papirnom ubrusu.

Pohano meso nasjeckati na komadiće ili trakice, slagati ga na polovinu tortilje, preliti sa malo umaka, dodati naribani sir, preklopiti pa kratko zapeći na električnom roštilju ili tavi.

Izvor: recipeci.com Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.