Sote Stroganov

by | 2 Augusta, 2020

Od mnogih drugih jela sa govedinom, Sote Stroganov se izdvaja svojom punoćom i širokim spektrom ukusa. Njegovu osnovu čine meso, gljive i kisela pavlaka, dok su senf, kiseli krastavčići i začini zaslužni za krajnju notu ovog jela. Čuveni specijalitet od govedine potiče iz Rusije, a naziv, kako se smatra u kulinarskim krugovima, duguje grofu Pavelu Stroganovu. Grof ga nije pripremao, ali je često uživao u njegovom čarobnom ukusu.

Sote Stroganov

Sastojci:
500 grama goveđeg filea
1 glavica crnog luka isječenog na kolutove
250 grama šampinjona
1 kašika brašna
1 kašičica senfa
1 limun
2 kisela krastavčića isjeckana na kockice
1 kisela pavlaka (125 ml)
ulje za prženje mesa
so
mljeveni biber

Priprema: Isijecite posoljeno meso na tanke trake, pa ga propržite na ulju. Dovoljno je da prženje traje nekoliko minuta, dok meso ne dobije lijepu rumenu boju. Ako u tiganju bude predugo, postaće suho i teško za žvakanje. Zatim ga izvadite iz tiganja i preručite u tanjir. U masnoći koja je ostala u tiganju izdinstajte luk i šampinjone, pa posolite i pobiberite uz povremeno miješanje.  Kada luk i šampinjoni omekšaju, vratite meso u tiganj, pa stavite senf i brašno. Kratko propržite na srednjoj temperaturi uz stalno miješanje. Postepeno dodajte 250 ml vode, pa krastavčiće i sve  krčkajte tridesetak minuta. Kada je skuhano, sipajte limunov sok, pa pavlaku. Promiješajte, pustite da proključa, pa sklonite sa šporeta. Servirajte dok je toplo, uz prilog od integralne riže, a za piće odaberite čašu vina.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.