Losos sa crvenim pestom

jul 19, 2020 Glavno jelo

Odvojite dvadesetak minuta za kuhanje i pripremite zdrav i ukusan obrok koji će vas zasititi, a poslije kojeg nećete imati neprijatan osjećaj težine u stomaku. Poznato je da je losos sjajan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Pored toga, on obiluje vitaminom D, koji nam je itekako neophodan, a često ga ne unosimo dovoljno (jer vitamin D se nalazi u svega nekoliko namirnica, a najviše ga apsorbujemo putem sunčevih zraka).  Losos treba jesti i zbog velikog sadržaja kalija i selena, koji doprinose pravilnom radu mozga i kardiovaskularnog sistema.

Pored svega navedenog, ova ukusna morska riba krije i mnoge druge nutrijente, tako da treba što češće da se nađe na vašem jelovniku. U kombinaciji s crvenim pestom, do izražaja dolazi sva punoća njegovog ukusa, a cijeli ručak spremićete za manje od pola sata.

Losos sa crvenim pesto sosom

Sastojci:
4 fileta lososa
2 čehna bijelog luka
3 pečene paprike (crvene)
so
10 badema
1 kašičica maslinovog ulja (za pesto)
1 kašičica paradajz paste
začini po izboru (biber, bosiljak, origano)
1 limun isječen na kriške (za dekoraciju)

Priprema: Posolite filete lososa morskom solju, pa ga stavite u zagrijan gril-tiganj (može poslužiti i obični tiganj). Poredajte komade tako da koža bude s gornje strane. Pri visokoj temperaturi, koža se skuplja, tako da pečenje uvijek treba započeti sa one strane fileta na kojoj se nalazi čisto meso. Ribu pržite na visokoj temperaturi oko četiri minuta, s jedne strane, pa je zatim okrenite i pecite i s druge strane. U međuvremenu, spremite crveni pesto sos. Isijecite i posolite paprike, pa ih izblendajte s bijelim lukom, bademima, maslinovim uljem i kašičicom paradajz paste. Kada se sos sjedini, prelijte ga preko ribe i ukrasite kriškama limuna. Uz ovako pripremljen losos, možete poslužiti zelenu salatu sa pinjolima, mediteransku salatu sa paradajzom, crnim lukom i fetom ili bilo koju drugu svježu salatu. Prijatno!

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.