Pasta u vinu

by | 15 Februara, 2020

Da li ste ikada kuhali tjesteninu u crnom vinu? Ako niste zapitajte se zašto i zašto da ne? Naravno, ukoliko ste ljubitelj crvenog ili crnog vina. I ako niste, ne brinite, vino se neće ni osjetiti, samo će dati bolji ukus tjestenini. Za one koji vole vino, uživanje će biti samo udvostručeno. Nemojte štedjeti, neka vino bude kvalitetno, svakako ćete ga iskoristiti nekom drugom prilikom ili popiti uz ovo jelo.

Potrebni sastojci:

1/2 l crnog vina (što tamnije i jače to bolje),
200 g špageta, fusili ili pene,
2 kašike pesto sosa,
2 kašike kisele pavlake,
1 kašikica soli,
malo rendanog parmezana

Priprema: U dublju šerpu sipajte vina onoliko koliko mislite da treba, može biti čaša vina i ostatak vode, a može biti i samo vino. Posolite, ubacite tjesteninu i skuhajte je. Dok se tijesto kuha, u posudi izmiješajte pesto i kiselu pavlaku.  Servirajte tako što ćete u tanjir staviti mješavinu pesta, preko toga skuhanu i ocijeđenu tjesteninu i na kraju sve pospite narendanim parmezanom i origanom. Servirajte uz čeri paradajz, crne maslilne i malo bosiljka.

Možda vam se naizgled ovo jelo  neće svidjeti zbog kombinacije crvene i ljubičaste boje, ali je ukus fenomenalan. Mogu se jesti i sa sosom od paradajza. Svakako će biti jako ukusne.

Savjet:

Tjestenina kuhana u vinu je vrlo jednostavno jelo i za njega je potrebno vrlo malo sastojaka, zato gledajte da ti sastojci budu što kvalitetniji. Nemojte da koristite vino koje i inače ne biste pili. Vino koje ste iskoristili za kuhanje špageta, sutradan možete iskoristiti i za kuhanje nekog finog paprikaša ili sličnog jela koje se kuha u vinu, kao što su na primjer lovačke šnicle ili junetina u vinu, a može to biti i neki gulaš od divljači. Tjestenina ne moraju biti špagete, možete koristiti i bilo koju drugu po izboru. Mogu to biti i pene, fusili, sve što inače volite da jedete.

Da biste dobili tamnu bordo boju tjestenine koristite što tamnije vino, a ako koristite rižine nudle, boja će biti još intenzivnija zbog bijele boje tjestenine. Rižine nudle su, osim toga, bolje i za sve one koji izbjegavaju gluten.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.