Pastrmka u vinu i riži – čarolija na tanjiru

by | 3 Aprila, 2020

Pastrmka u vinu i riži je samo jedan od mnogih recepata za specijalitete od ribe. Ukusno jelo za one koji ne podnose gluten preporučuju i nutricionisti.

Za ovaj recept obično se koristi zlatna ili albino pastrmka. Nema neke velike razlike u ukusu između albino pastrmke i zelenkaste kalifornijske pastrmke, kao i one koju nazivamo “losos pastrmka” zbog njenog crvenkastog mesa.

Zlatna pastrmka je u stvari samo mutirana verzija “obične” pastrmke. Za ovaj recept možete koristiti onu koja vam je najdostupnija i koju možete kupiti u ribarnici ili na pijaci.

Sastojci:

1 kg pastrmke
4 dl bijelog vina
2 dl riže (1 šolja)
1 crveni luk
2 čena bijelog luka
1 limun
50 g putera
malo ulja
so, biber, peršunov list.

Napomena:

Uz zlatnu pastrmku, najbolje bi bilo da koristite neko malo kiselije vino, kao npr. rizling. Svakako vrstu vina koju ćete koristiti prilagodite svome ukusu ili ukusu vaše porodice. Nemojte da koristite vino koje inače ne biste pili, jer loše vino je uvijek loše vino. Bez obzira na to da li ga pijete iz čaše ili ga jedete sa hranom.

Priprema:

U šerpi na malo ulja propržite sitno sjeckan crveni luk. Dodajte isjeckani beli luk i rižu. Sve posolite i pobiberite, promiješajte i kratko još pržite da se i riža malo zapeče.

Nalijte jednom šoljom vode i jednom šoljom vina (odnos treba da bude 1:2 pirinač: voda+vino). Poklopite i smanjite ringlu na najslabiju temperaturu. Kuhajte poklopljeno bez miješanja 10-15 minuta i isključite ringlu.

Rernu uključite da se grije na 220°C.

Očišćene pastrmke (to znači očišćene od krljušti i utrobe), duboko zasijecite duž rebara na nekoliko mesta. Dobro ih posolite, pobiberite i u zareze stavite tanko isječene kriške putera i usitnjenog peršuna.

Duboku tepsiju premažite uljem, sipajte na dno malo vode i složite nekoliko štapića ili drvaca za ražnjiće. Preko drvaca stavite ribu, kako se ne bi zalepila za tepsiju. U tepsiju pored pastrmki rasporedite rižu i prelijte ostatkom vina. Sve stavite u zagrijanu rernu i pecite oko 30 minuta, ili dok riba ne porumeni, na istoj temperaturi.

Pastrmka u vinu i riži najbolje bi bilo da se služi prohlađena, ne skroz hladna. Vino koje ste koristili za kuhanje, možete piti uz ovo jelo. Prijatno…

Izvor: lepotaizdravlje.rs Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.