Pita od lososa i kuhanih jaja

by | 18 Februara, 2020

Sastojci: 

700 g lososa bez kože
4 tvrdo kuhana jaja
50 g maslaca
2 pakovanja smrznutog lisnatog tijesta
1 jaje za premazivanje tijesta
1 velika glavica luka
1 kašičica kumina
1 kašičica suhog korijandra
2 anisa
200 g arborio riže
par listića žalfije
pola štapića cimeta
400 ml ribljeg temeljca
4 kašike suncokretovog ulja
sol i biber

Priprema:

Najprije treba pripremiti rižu. Zagrijati tavu, dodati ulje i sitno nasjeckani luk te ga lagano popržiti. Dodati rižu, kumin, korijander, anis i cimet pa nekoliko minuta dinstati. Zatim dodati riblji temeljac i listiće žalfije te kuhati 10 minuta dok riža ne popije tekućinu, a ipak se ne skuha do kraja jer će se još peći u rerni.

Losos izrezati na jednake komade, najbolje trakice, i kratko ispržiti na maslacu. Jaja očistiti od ljuske i prepoloviti. Prije slaganja sastojaka na lisnato tijesto bitno je da su svi sastojci ohlađeni.

Zagrijati rernu na 180 °C. Posudu prekriti papirom za pečenje. Lisnato tijesto razvaljati na oko 20×40 cm i staviti u posudu. Na lisnato staviti polovinu riže, zatim posložiti losos, na njega tvrdo kuhana jaja i sve završiti rižom. Prekriti drugim dijelom lisnatog tijesta i utisnuti krajeve da se ne razdvajaju tokom pečenja. Tijesto premazati razmućenim jajem, staviti u rernu i peći 20 – 25 minuta, što zavisi od toga koliko želite da tijesto bude zapečeno.

Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.