Svinjetina na kineski način

by | 29 Jula, 2020

Sastojci:

1 veći svinjski file
200 g riže
500 g zamrznute mješavine za kineska jela
50 g gustina
1,5 dl paradajz soka
0,5 dl soja sosa
2 kašike vorčester sosa
50 g kikirikija
3 čena bijelog luka
1 kašika smeđeg šećera
1/2 kašičice đumbira
mješavina začina
ulje

Priprema:

Svinjski but isjeći na kockice, preliti ga mješavinom soja i vorčester sosa te ostaviti da se marinira 30 min. Svinjetinu zajedno s marinadom propržiti na vrelom ulju da porumeni. Potom dodati pasirani bijeli luk i đumbir te sve zajedno kratko propržiti. Zatim dodati kineski miks i kikiriki pa nastaviti s prženjem miješajući dok svi sastojci ne omekšaju.

Posebno sjediniti sok od paradajza s gustinom i šećerom pa dodati prženim sastojcima. Začiniti po ukusu i nastaviti s dinstanjem miješajući dok se ne dobije željena gustina.

Rižu obariti u slanoj vodi, a zatim procijediti i poslužiti kao prilog.

Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.