Tart od šparoga

by | 11 Marta, 2020

Sastojci:

Tijesto
300 g glatkog brašna
150 g maslaca
3 žumanca i jedan bjelance
2 žlice milerama
prstohvat soli
Fil
5 jaja
180 ml mlijeka
200 g cheddar sira
300 g šparoga
100 g topljivog dimljenog sira
200 g slanine ili šunke

Priprema:

Najprije treba zamijesiti tijesto. U duboku zdjelu staviti brašno i dodati omekšali maslac te dobro usitniti prstima dok se ne dobiju mrvice. Dodati jaja i jedno bjelance, mileram i so te umijesiti tijesto. Oblikovati ga u kuglu, staviti u prozirnu foliju i ostaviti da se odmori u frižideru oko jedan sat. Poželjno je i veče prije napraviti tijesto i ostaviti ga u frižideru.

Odstajalo tijesto razvaljati na veličinu kalupa, staviti na njega papir za pečenje i grah ili rižu da se ne diže prilikom pečenja i peći ga bez fila 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Za to vrijeme u posudu staviti jaja te ih dobro umutiti da budu pjenasta. Dodati mlijeko i naribani sir. Nakon 15 minuta tijesto izvaditi iz rerne te ga preliti smjesom jaja, mlijeka i sira. Poslagati šparoge i između njih slaninu ili šunku te dodati kockice topljivog dimljenog sira. Vratiti u rernu i peći još oko 25 minuta dok tijesto ne porumeni.

Izvor: jutarnji.hr/dobrahrana Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.