Francuska kuhinja: Vichyssoise – krem čorba od praziluka

by | 24 Avgusta, 2016

supa

30 min/4 osobe/Lako
Sastojci:

1 struk praziluka
2 glavice crnog luka
3 kašike putera
1 kašika maslinovog ulja
2 kašike brašna
1 l supe
250 tvrdog sira
muskatni orah
biber, so
4 kriške hleba
puter

Priprema:

1. Praziluk očistiti, oprati i isjeckati na tanke kolutiće, a crni luk isjeckati na sitne kockice.
2. Na zagrijanom puteru sa malo ulja dinstati luk i praziluk dok ne postanu mekani i dobiju zlatastu nijansu. Nekoliko kolutova praziluka ostaviti za dekoraciju.
3. U proprženo povrće dodati brašno i miješanjem razbiti sve grudvice. Pržiti dok ne promijeni boju i ne dobije krem nijansu.
4. Zatim pažljivo dodavati supu uz stalno miješanje. Supu kuhati 15 minuta.
5. U međuvremenu narendati sir pa dodati u skuhanu supu. Dobro promiješati da se sir potpuno istopi pa dodati muskatni orah i biber po ukusu.
6. Stari hljeb isjeći na tanje kriške i propeći na masnoći dok ne dobije finu rumenu boju.
7. Servirati supu u porcije, dodati grilovan hleb i ukrasiti kolutićima svježeg praziluka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.