Pita sa puretinom i porilukom by 24Kitchen

by | 8 Februara, 2013

Sastojci:

  • 2 kg poriluka
  • 2 komada slanine
  • 1/2 veze svježe majčine dušice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • sol i papar
  • 800 g pečenog purećeg mesa
  • 2 žlice brašna
  • 1l bujona
  • 2 žlice pavlake
  • 12 komada pečenih ili kuhanih kestena
  • 1 jaje
  • 2 lista žalfije
  • 500 g lisnatog tijesta

Način pripreme:

1. Dobro operite poriluk. Zeleni dio isjeckajte na sitnije, a bijeli na krupnije komade.
2. Isecite na kockice slaninu i stavite je u tavu. Dodajte izmrvljenu majčinu dušicu, maslinovo ulje i maslac. Ostavite nekoliko minuta da se slanina proprži.
3. Dodajte poriluk, posolite i pobiberite. Promiješajte. Poklopite i ostavite na tihoj vatri oko pola sata.
4. U dinstani poriluk sa slaninom dodajte isjeckano pečeno pureće meso (bijelo, crno ili ostatke). Dodajte brašno pa promiješajte. Zalijte vrelim pilećim ili purećim bujonom i promiješajte, pa pojačajte vatru. Na kraju dodajte mlijeko, pa posolite i pobiberite. Lagano promiješajte.
5. Iscijedite smjesu, tako što ćete je sipati u sitnu cjediljku. Ispod stavite zdjelu i ostavite tako 10-15 minuta.
6. Izvadite tijesto iz hladnjaka pola sata prije nego no što ćete početi s kuhanjem. Razvijte ga tako što ćete posuti ispod i iznad njega brašno. Razvijte ga u pravougaoni oblik, debljine oko 3 mm. Odozgo izlomite pečeno i oljušteno kestenje i isjeckajte listove žalfije. Presavijte tijesto napola i dobro pritisnite. Razvijte ga ponovno lagano.
7. Sipajte iscijeđeni nadjev u pleh i rasporedite ga. Odozgo stavite tijesto i dobro uvijte nadjev tako sto ćete ga skupiti sa svih strana. Nožem napravite blage dijagonalne proreze po testu i namažite ga umućenim jajetom. Pecite pitu na 180 stupnjeva, 30-40 minuta.
8. Servirajte komad pite s kuhanim graškom (zamrznuti grašak kuhati, posoli i pobiberi, doda mu se sok od ćimuna i maslac) i sosom.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.