Šta za ručak: Bataci i karabataci u sosu od paprike i paradajza

by | 9 Decembra, 2021
Šta za ručak - bataci i karabataci

Šta za ručak – često je najteže pitanje koje možete da postavite domaćici. Bataci i karabataci u sosu od paprike i paradajza su naš današnji prijedlog

Za pripremu će vam trebati oko sat vremena; ovaj recept je za četiri osobe, a naravno, ako vam je potrebno više porcija – povećajte količine.

Prženje u tavi, pa zatim pečenje u rerni, omogućava da kožica ostane čvrsta i hrskava, a da se meso potpuno ispeče i bude mekano i sočno. Crvene paprike i paradajz puni su beta-karotena i vitamina C. Sosu daju blago sladak okus, koji je doveden u ravnotežu uz sasvim malo ljutine iz tucane ljute paprike.

Bataci i karabataci u sosu od paprike i paradajza

Potrebni sastojci:

1 kašika maslinovog ulja
4 bataka i karabataka
¾ kašičice soli
2 crvene paprike babure, prepolovljene uzdužno i tanko isjeckane poprečno
1 crveni luk srednje veličine, isječen na tanke listiće
3 češnja bijelog luka, sitno isjeckana
1 kašika sitno isjeckanog drvenastog začinskog bilja, poput majčine dušice i ruzmarina
¼ kašičice tucane ljute paprike
½ šolje suhog bijelog vina (ili 2 kašike bijelog vinskog sirćeta i 2 kašike vode)
1 konzerva (400 ml) pelata od paradajza
1⁄3 šolje maslina bez koštica
2 kašike isjeckanog lišća peršuna

Pročitajte i… Kus-kus salata s pikantnom piletinom

Postupak pripreme

1. Zagrijte rernu na 220 stepeni C. Na šporetu, u velikoj tavi koja može da se stavi i u rernu,  zagrijte ulje na srednjoj vatri. Posolite piletinu sa ¼ kašičice soli. Poredajte piletinu na tavu i pržite dok koža ne postane smeđa i hrskava, oko 10 do 12 minuta.

2. Prebacite piletinu na tanjir (zapečeni dio okrenite ka gore). Nemojte prati tavu. Ispržite u  njoj crveni luk i papriku, povremeno miješajući, dok ne omekšaju, oko 10 minuta. Dodajte bijeli luk, začinsko bilje i ljutu papriku tokom posljednje 2 minute prženja. Dodajte vino (ili sirće i vodu), pa upotrijebite drvenu kuhaču da biste dobro skinuli sve smeđe tragove mesa s dna tave – oni će obogatiti jelo aromom. Dinstajte uz stalno miješanje, dok gotovo sva tečnost ne ispari, 30 sekundi do 1 minute. Umiješajte pelat i ½ kašičice soli.

3. Vratite piletinu u tavu, tako da zapečena strana bude okrenuta ka gore. Rasporedite masline oko piletine, pa sačekajte da paradajz počne da vri. Pažljivo prebacite tavu
u rernu i pecite dok piletina ne postane mekana a sos od paprike i paradajza veoma gust, oko 30 minuta. Pospite svježim peršunom i poslužite.

Po porciji: 346 kalorija • 15 g masti (3 g zasićenih) • 147 mg holesterola • 3 g
vlakana • 31 g proteina • 13 g ugljenih hidrata • 7 g šećera (0 g dodatog šećera) •
638 g natrijuma • 4 mg željeza • 38 mg kalcijuma

ljepotaizdravlje.ba

zi3000 / iStock via Getty

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.