Zdravi ručak: Ćufte od karfiola i riže ili kvinoje

Ove vegetarijanske ćufte odlična su zamjena mesnim, a možete ih poslužiti kao ručak ili večeru. Dodajte sos po želji!

Sastojci:

300 g karfiola
500 g kvinoje ili smeđe riže
100 g zobenog brašna ili prezle
4 jaja
2 kašičice soli
maslinovo ulje
biber, paprika, mljeveni bijeli luk, peršun po ukusu

Priprema:

Cvjetove karfiola operite i skuhajte u loncu s kipućom vodom, oko pet minuta, sve dok ne omekšaju. Dobro ocijedite.

Kvinoju ili smeđu rižu takođe skuhajte prema uputstvu na pakovanju.

Kvinoju i karfiol stavite u procesor za hranu i dobro promiješajte. Prebacite zatim smjesu u veliku zdjelu za miješanje i dodajte ostale sastojke. Miješajte dok se sve ne sjedini. Razvaljajte u kuglice, veličine po želji.

Zagrijte malo maslinovog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte ćufte i pecite nekoliko minuta sa svake strane. Lagano ih okrećite kako bi se ispekle sa svih strana.

Poslužite uz sos i salatu po želji.

miss7zdrava.24sata.hr

thefitchen.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.