Da li su krvni ugrušci tokom menstruacije normalna pojava?

by | 25 Aprila, 2022
krvni ugrusci tokom menstruacije

Da li su krvni ugrušci koji prate mensturaciju normalna pojava i kada su razlog za brigu? Odgovore pronađite u nastavku teksta…

U većini slučajeva normalno je da se ugrušci pojave tijekom menstruacija. Nema razloga za brigu, ako se javljaju svaka dva mjeseca, odnosno naizmjenično.

Međutim, postoje određeni faktori kojih morater da budete svjesni i u tim slučajevima dobro je obratiti se ljekaru.

Kada su menstrualni krvni ugrušci razlog za brigu?

#1 Stalni osjećaj umora

Možete imati anemiju, a da toga nisi svjesni. Ovo je jedan od uzroka ugrušaka tokom menstruacije i mora se liječiti na vrijeme. Uz dodatak željeza to je vrlo lako riješiti.

#2 Jaka bol i prekomjerno krvarenje

Ako primijetite da imate više bolova u stomaku i znatno pojačano krvarenje, to bi moglo značiti da postoji neko temeljno stanje koje treba liječiti.

#3 Veličina ugrušaka

Istina je da nije baš ugodno gledati te krvne ugruške koji se mogu pojaviti tokom menstruacije. Međutim, dobro je obratiti pažnju na veličine ovih debelih masa krvi i pratiti ih. Ako su krvni ugrušci veliki i stvaraju se kontinuirano, tada bi ljekar trebalo da  provede pretrage.

Menstruacija je vrlo važan proces u životu žene. Od prve do posljednje menstruacije, menstruacija je vrlo bitna za plodni život žene. Uprkos promjenama, smetnji i kako to utiče na vaš svakodnevni život, to je vitalni i normalan dio vašeg života koji će vas pratiti sve dok ne dođete u fazu menopauze.

Mogućnost da dane menstruacije provedete mirno, tretirajući je kao prirodni dio svog života, pomoći će vašem raspoloženju i cjelokupnom zdravlju. Dakle, poznavanje svih informacija o ugrušcima tokom menstruacije sigurno će vam pomoći da se nosite s mjesečnim ciklusom svog tijela.

ljepotaizdravlje.ba

Alina Valetka / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.