Ako sjedite više od pet sati: Vježbe za razgibavanje dok ste na poslu

feb 17, 2021 Fitness

Ko provodi dosta vremena sjedeći, rizikuje česte bolove u vratu i leđima, ali dobro je to što se uz malo truda takve reakcije mogu prevenirati. 

Da biste ovo spriječili, neophodno je da svakog dana radite vježbe razgibavanja. Njihova djelotvornost nije samo u relaksiranju mišića koji se nalaze oko vratnih pršljenova i ramena, već djeluju i tako što poboljšavaju cirkulaciju u mozgu, a samim tim pamćenje i koncentracija postaju bolji.

Kruženje
Iz stojećeg i sjedećeg položaja kružite ramenima naizmjenično i unazad.
Uz redovno praktikovanje vježbi koje rasterećuju bolan vrat i ramena, neophodno je i da pravilno sjedite. To podrazumijeva položaj sa zakrivljenošću u krstima, neutralan položaj vrata, a ramena malo povijena naprijed, brada paralelna sa podom. U ovom položaju mišići nisu opterećeni, ali kako ga nije moguće sve vrijeme održati, neophodno je da mišići leđa i vrata budu jaki kako bi vam u tome pomogli.
Gore-dole
Iz stojećeg ili sjedećeg položaja spuštajte i podižite ramena.

Predlažemo vam klasične vježbe koje će vam pomoći da se riješite bolova u vratu i ramenima. Ako osjećate bol, radite ih što sporije i laganije, sa što manje naprezanja, ali ih praktikujte redovno. Ubrzo ćete vidjeti poboljšanje i osjetiti veliko olakšanje.

Guranje lakta

Stavite jednu ruku iza glave, a drugom gurajte njen lakat nadole, pa ponovite na suprotnoj strani.

Bradom ka grudima

Savijte glavu ka naprijed i rukama je pogurajte prema naprijed i nadole (bradom ka grudima). Ispravite vrat pa ponovite još nekoliko puta.

Istezanje
Po završetku vježbi istegnite vratni dio kičme. Stavite ruke ispred sebe na sto, kao da ste u školi. Leđa su ispravljena. Polako spuštajte glavu ka stolu sve dok ne dodirnete ruke.

Na stranu

Nagnite glavu na stranu i rukom je pritisnite ka ramenu. Ponovite isto na drugu stranu.

Polukrug

Okrenite glavu u stranu, pa pravite polukrug bradom od jednog do drugog ramena.

magazin.novosti.rs

stockfour/Getty via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.