Da li sportski satovi poboljšavaju produktivnost?

by | 29 Decembra, 2021
sportski sat povećava produktivnost

Nekoliko istraživanja o tome da li sportski satovi poboljšavaju produktivnost – pokazalo je da oni imaju važnu ulogu baš u tome, kao i u kreiranju navika

Bez obzira na to da li želite da poboljšate efikasnost, san ili spriječite rane znakove gripa, fitness tracker će se vjerovatno pokazati korisnim.

Da li sportski satovi poboljšavaju produktivnost?

Ali, čak i najjednostavniji uređaj za praćenje poput pedometra može biti blagodat, jer često pomaže u povećanju aktivnosti, prema studiji  koju je objavio The Lancet.

Istraživači su analizirali podatke od 1.300 učesnika/ca kliničkih ispitivanja koji/e su bili podijeljeni/e u dvije grupe. Polovina ih je pratila korake tri mjeseca, a druga polovina uopšte nije pratila. Učesnici su bili u dobi od 45 do 75 godina i obično su imali prekomjernu tjelesnu težinu ili pretili, ali generalno zdravi.

Pročitajte i… Fitness trendovi za 2022. godinu

U praćenju četiri godine kasnije, oni koji su koristili pedometre imali su barem 30 minuta više aktivnosti umjerenog intenziteta sedmično od grupe koja nije pratila. Kao rezultat toga, bila je 66 % manja vjerovatnoća da će imati srčani ili moždani udar u poređenju s kontrolnom grupom koja nije pratila podatke.

Istraživači su pregledali podatke praćenja sportskih satova, odnosno fitness trackera, prikupljene za gotovo 300 ljudi u periodu od godinu dana prije pandemije.

No, ono važno je da su to uspješno dokazali – podacima prikupljenim od sportskih satova.

Nedavna studija nije prva koja sugeriše da bi fitness trackeri mogli da budu korisni više od samog fitnessa, posebno s obzirom na njihove proširene mogućnosti od ranih verzija. Današnji uređaji za praćenje ne samo da mogu pružiti podatke o kalorijama i koracima, već i spavanju, sistemu tijela i varijabilnosti otkucaja srca, među ostalim rezultatima.

Pročitajte i… Fitness inspiracija: Vježbe koje će vam podići nivo energije

Praćenje otkucaja srca tokom vremena može biti veoma korisno za zdravlje, prema dr Jennifer Radin iz Scripps Research Translational Institute. Na primjer, ako se vaš broj otkucaja srca u mirovanju promijeni na smislen način, to je često odgovor na upalu u tijelu, što bi mogao biti rani znak upozorenja za bolest poput gripa.

Koautori studije, objavljene u The Lancetu, sugerišu da bi ovo saznanje moglo pomoći u budućnosti i povećati zdravstvene resurse u određenim područjima.

“Glavni zaključak je da nije potrebno puno za poboljšanje vašeg zdravlja”, kaže voditeljica istraživanja Tess Harris, dr med. i profesorica na Institutu za istraživanje zdravlja stanovništva na Univerzitetu St. George’s u Londonu. “Sportski satovi ili čak jednostavni mjerači koraka mogu vas motivisati dajući vam realističnu povratnu informaciju o tome što radite.”

Ona dodaje da korištenjem podataka – bez obzira na vaš cilj – težite stvaranju dugoročnih navika koje mogu dovesti do smislene promjene ponašanja. Čak i ako odlučite prestati pratiti, te zdrave navike obično ostaju, kako dodaje dr Harris. Zanimljivo!

Tekst originalno objavljen na www.ljepotaizdravlje.hr

ljepotaizdravlje.ba

Prostock-Studio / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.