Hodanje – najlakša fizička aktivnost koja sagorijeva kalorije

jan 13, 2021 Fitness

Ukoliko niste od onih tipova koji vole odlaziti u teretanu, ali ipak čeznu za vitkom linijom onda je šetnja najbolji izbor za vas. Pješačenjem možete postići sjajne rezultate ukoliko se pridržavate sljedećih pravila:

Pješačite triput dnevno po 20 minuta

Ako svaki dan, tri puta dnevno pješačite po 20 minuta, to će vam pomoći da dosegnete željeni broj koraka i da smršate. Istraživanje Univerziteta Vašington ustanovilo je da su ljudi koji su hodali 15 minuta poslije svakog obroka imali bolju ravnotežu šećera u krvi (što može smanjiti želju za još hrane nakon što ste upravo jeli) od onih koji su hodali 45 minuta u bilo koje doba dana.

Pređite 15.000 koraka dnevno
Lični trener Hana Dejvis preporučuje da ciljate na 15.000 koraka dnevno i da toliko koraka napravite baš svaki dan. Možda vam se ta brojka čini prevelika, ali u tu brojku ulazi baš svaki korak koji napravite od trenutka kada ustanete iz kreveta. Ne brinite se zbog toga ako tek polagano povećavate broj koraka. Samo krenite, savjetuje Dejvis. Za razliku od toga kada preko noći pojačate intenzitet vježbanja, udvostručavanje broja koraka preko noći neće opteretiti tijelo niti povećati mogućnost povreda.

To znači da vas hodanje poslije ručka može spasiti od uobičajene popodnevne letargije poslije jela i želje za slatkim. Isprobajte i trik s kojim ćete istopiti 20 posto više kalorija dok hodate.

Hodajte uzbrdo triput nedjeljno

Hodanje uzbrdo, što uključuje i hodanje po stepenicama, pomaže u izgradnji mišića, što pak ubrzava metabolizam. Na taj način sagorjećete više kalorija čak i kada sjedite za radnim stolom. Počnite tako da triput nedjeljno rutini hodanja dodate i intervale hodanja uzbrdo.

Radite intervale brzog hodanja

Hodajte tako da radite jednominutne intervale u kojima ćete ubrzati ritam hodanja i tako ćete povećati broj otkucaja srca te sagorjeti više kalorija. Nakon što ubacite jednominutne intervale u vašu rutinu hodanja, postepeno počnite povećavati ritam i trajanje intervala.

Svakom pješačenju dodajte vježbe

Mršavljenje hodanjem ne podrazumijeva samo hodanje. Pravite pauze u kojima ćete napraviti 15 do 20 čučnjeva, ili pak desetak sklekova oslanjajući se na klupu.

Sve te vježbe ubrzavaju otkucaje srca, pomažu u izgradnji mišića i u tome da vam hodanje ne postane dosadno, ističe Dejvis.

Idite dužim putem

Uvođenjem većeg broja koraka u vaše svakodnevne aktivnosti (parkiranje dalje od posla ili kuće, korištenje stepenica umjesto lifta i slično) olakšaćete sebi dosezanje brojke od 15.000 koraka dnevno. Tokom vremena sitni “naleti” kretanja tu i tamo, zaista čine razliku, zaključuje lični trener Hana Dejvis.

magazin.novosti.rs

-

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.