Jutarnje trčanje ili večernja šetnja – šta je bolje?

feb 8, 2021 Fitness

Kada je najbolje vježbati?

Studija koja je proučavala muškarce s visokim rizikom za dijabetes tipa 2, otkrila je da su oni koji su završili popodnevne treninge poboljšali svoje metaboličko zdravlje mnogo više od onih koji su istu vježbu izvodili ranije tokom dana.

Ali većina ovog istraživanja bila je fokusirana na to kada jedemo ili idemo u krevet. Da li i kako vremenski raspored vježbanja može uticati na metaboličko zdravlje, bilo je manje jasno, a rezultati prošlih eksperimenata nisu se uvijek podudarali. Neki predlažu da jutarnji treninzi, na primjer, pojačavaju sagorijevanje masti i gubitak kilograma.

S druge strane, studija o kojoj se često raspravljalo, otkrila je da su muškarci sa dijabetesom tipa 2, koji su popodne završili nekoliko minuta intervalnih sesija visokog intenziteta, značajno poboljšali kontrolu šećera u krvi nakon dvije sedmice. Ako su radili iste, intenzivne treninge ujutru, nivo šećera u krvi im je zapravo neprimjereno narastao.

Umjerena popodnevna vježba može imati efekta na hranu koju konzumiramo kasnije uveče i pomoći će da se metabolizam ubrza.

Poslije 12 sedmica, muškarci koji su vježbali popodne pokazali su znatno bolju prosječnu osjetljivost na insulin od jutarnjih vježbača, što je rezultiralo većom sposobnošću kontrole šećera u krvi. .

magazin.novosti.rs

kzenon / Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.