Obnavljamo gradivo: Tips&tricks za vježbanje na otvorenom

avg 13, 2020 Fitness

Ukoliko ste od onih koji su se ipak odvažili na vježbanje to je pohvalno, ali isto tako znamo da nije lagano, posebno zbog velikih vrućina u zatvorenim prostorima. Zato, ne odustaje od vježbanja, ali svakako se probajte “preseliti” na otvoreno. Iako je vježbanje na otvorenom daleko prijatnije od onog u teretani i fitness centru, neke stvari treba da imate na umu, kako ne biste iskusili nuspojave poput sunčanice ili dehidratacije. Usmjerićemo vas danas ka efikasnom vježbanju koje je pogodno za vaše zdravlje u ljetnoj sezoni.

Vježbajte ujutro

Jutarnje vježbe tokom ljeta su daleko preporučljivije od vježbi tokom ostatka dana. Rano ustajanje i vježbanje pomoći će vam pri izbjegavanju visokih temperatura kao prvo, a zatim će vam i biti prigodan test za provjeru sposobnosti i izdržljivosti. Jutarnje vježbe povećavaju otkucaje srca što je korisno za vaše zdravlje, prije nego što vlaga u toku dana učini svoje i spusti ih ispod normale. Na ovaj način vaše tijelo će se ujedno privići na više temperature bez doživljavanja bilo kakvog šoka.

Nosite odgovarajuću odjeću

Može vam se činiti da je pamučna odjeća savršena za ljetnu sezonu, i zaista jeste jer se u njoj osjećate prijatno, ali tokom vježbanja stvari su drugačije. Sintetički materijali specijalno dizajnirani za upijanje znoja, koji koži omogućavaju da diše su daleko preporučljivija varijanta u najtoplijim danima. Izbor u pogledu šortseva, biciklističkih, trenerki, helanki ili trikoa zavisi isključivo od vrste treninga koji ste imali na umu, a svakako je preporučljivo da svaki komad odjeće bude što svjetlije boje.

Unosite dovoljno tečnosti

Suvišno je napominjati da je tokom ljeta od ključne važnosti unošenje dovoljne količine tečnosti, ali ne možemo to da zaobiđemo. Ukoliko odstupite od ovog pravila, efikasno vježbanje će izostati a pritom ćete se još i osjećati malaksalo i iscrpljeno do krajnjih granica. Pobrinite se da dnevno u organizam unesete minimum dva litra tečnosti, i da u kraćim pauzama u toku vježbanja svakako pijete vodu.

Ne zaboravite kremu za sunčanje

Vježbanje na otvorenom nije preporučljivo bez adekvatne UV zaštite. Koliko god vam sunce djelovalo bezazleno čak i u jutarnjim satima, nesumnjivo je da ćete prije ili kasnije smetnuti s uma da vam osim korisnog vitamina D, ono može donijeti i velike probleme na zdravstvenom polju. Nije potrebno da kompletno tijelo zaštitite od sunčevih zraka, ali lice, ramena, dekolte i područje vrata su obavezni.

Izvor: magazin.novosti.rs/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.