Treća životna dob: Vježbanje pozitivno utiče na pamćenje

mar 12, 2021 Fitness

Vježbanje može promijeniti način na koji ključni dijelovi našeg mozga komuniciraju kako starimo, poboljšavajući aspekte razmišljanja i pamćenja - otkriveno je novim istraživanjem.

Naime, nepovezani dijelovi centra za memoriju mozga počinju komunicirati na složeniji i zdraviji novi način nakon redovne vježbe, izoštravajući funkcije pamćenja.

Kako navodi The New York Times, ovi nalazi proširuju naše razumijevanje o tome kako kretanje potiče razmišljanje te podvlače važnost bavljenja različitim aktivnostima koje nam omogućavaju da ostanemo u pokretu, bez obzira na našu dob.

Ideja da fizička aktivnost poboljšava zdravlje mozga već je dobro poznata. Eksperimenti koji uključuju životinje i ljude pokazuju da vježbanje povećava neurone u mozgu, što je neophodno za stvaranje i čuvanje memorije, istovremeno poboljšavajući vještine razmišljanja.

Kod starijih ljudi redovna fizička aktivnost usporava uobičajeni gubitak zapremine mozga, što može pomoći u sprečavanju gubitka pamćenja vezanog za starost i smanjenju rizika od demencije.

klix.ba

dragana991 / Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.