Imunitet + Hormoni: Genetski faktor u očuvanju zdravlja

by | 3 Januara, 2022
Genetski faktor u očuvanju zdravlja

Koliko je važan genetski faktor u očuvanju zdravlja, ako znamo da su žene u imunološkoj prednosti u odnosu na muškarce – što su i pokazala skorašnja istraživanja

Među revolucionarnim spoznajama, koje su proistekle iz pandemijske statistike, jeste i to da infekcija Covid-19 više pogađa muškarce nego žene. Zašto?

Genetski faktor u očuvanju zdravlja

Zaštita od supervirusa

U novoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu Physiological Report, uočen je jedan aspekat koji ženama pruža dodatnu zaštitu: estrogen.

Iako se ovaj polni hormon, kao i testosteron, luči u organizmu pripadnika oba pola, žene imaju više estrogena, a muškarci više testosterona. Kad su naučnici tretirali ćelije estrogenom, prije i nakon infekcije, uočeno je da hormon ublažava štetan uticaj koronavirusa. Zbog toga je sugerisana i potencijalna terapija estrogenom, u svrhu zaštite od Covida-19.

Uloga polnih hormona u izgradnji imuniteta

Za bolje razumijevanje visoke zaštitne uloge estrogena u kontekstu pandemije, treba znati i da ovaj hormon utiče na organizam tako što šalje signale kroz receptore. “Imunološke ćelije su bogate estrogenskim receptorima”, kaže dr Sabra L. Klein, profesorica molekularne mikrobiologije i imunologije sa univerziteta Jon Hopkins u Georgiji.

Pročitajte i… Imunitet – tri supernamirnice za jačanje organizma

Ovi estrogenski signali aktiviraju imunološke ćelije, a posljedično i upalne procese, koji su mehanizam borbe protiv patogena. S druge strane,testosteron ispoljava suprotan efekat.

“Generalno, testosteron je antiupalnog dejstva i ublažava mnoge imunološke odgovore, koji su neophodni za borbu protiv infekcije”, kaže Klein. Ovaj ublažavajući efekat doprinosi slabijem imunitetu kod muškaraca.

Veza s menstrualnim ciklusom

Nivo estrogena varira tokom mjeseca – najviši je uoči ovulacije, a odmah potom naglo opada. Zbog toga, naučnici pokušavaju da procijene da li je najbolje primiti vakcinu kada je nivo estrogena najviši.

Rezultati skorašnjih studija dr Klen i njenih saradnika pokazali su da postoji veza između estrogena i pojačanog imuniteta nakon primanja vakcine protiv gripa, kod ljudi i kod laboratorijskih životinja, što znači da se efekti vakcinacije pojačavaju, jer se stvara više zaštitnih antitijela.

Nazavisno od ovog varijabiliteta tokom ciklusa, žene su generalno bolje imunološki zaštićene, uključujući i one koje uzimaju kontraceptivne pilule ili su na supstitucionoj hormonskoj terapiji.

“Oduvijek me je fascinirala činjenica da su žene imunološki jače od muškaraca, čak i nezavisno od uticaja menstrualnog ciklusa”, zaključuje Klein.

ljepotaizdravlje.ba

scyther5 / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.