Simptomi hipotermije koje morate znati!

Hipotermija se obično povezuje sa Sibirom i Aljaskom, debelim snijegom i temepaturama duboko ispod nule. I tu griješimo, upozoravaju ljekari. Čak i u umjerenijoj klimi poput naše možete da patite od hipotermije.

Hipotermija je neobično niska tjelesna temperatura. Suštinski, to je stanje u kome tijelo počne da gubi toplotu brže nego što je proizvodi. Javlja se kada se predugo izlažete niskim tempeaturama.

Kada tjelesna temperatura padne ispod 36 stepeni, to može negativno uticati na mozak. A mozak koji ne funkcioniše pravilno jednostavno ne može da shvati da je trenutna tjelesna temperatura organizma ispod dozvoljene, a samim tim ne može ni da reaguje na opasnost i zatraži pomoć.

Hipotermija nije nešto što se događa samo na sibirskim temepraturama i u dubokom snijegu i ledu, kako mi obično doživljavamo smrzavanje. Medicina kaže da hipotermija može da nam se dogodi čak i na temepraturama iznad nule. Dovoljno je da dugo budete mokri, na hladnoj kiši ili da se prekomjerno znojite. Bebe i stariji ljudi su u većoj opasnosti od hipotermije, upozorava Joshua Zeichner, doktor medicne iz Njujorka.

Koji su simptomi hipotermije? 

Kod odraslih, hipotermija će se ispoljiti na sljedeće načine:
Drhtevica
Umor ili iscrpljenost
Konfuzija
Gubitak pamćenja
Gubitak osjećaja u rukama
Pospanost
Nerazgovetan govor

Bebe mogu da imaju dodatne specifične simptome: koža im je svijetlo crvena i hladna, a dijete je uz to neuobičajeno mirno i bez energije.

Specifične promjene na koži, napominje doktor Zeichner, mogu osjetiti i odrasli. U pokušaju da zagrije tijelo, mozak preusmjerava krv u trup, dok periferni dijelovi tijela ostaju slabije prokrvljeni. Zato koža počinje da gubi boju.

Za pacijente koji primete simptome hipotermije, vrijeme je od najveće važnosti.

“U težim slučajevima hipotermija može rezultirati trajnim oštećenjem unutrašnjih organa i kože, ozeblinama”, objašnjava on.

Šta uraditi ako mislite da patite od hipotermije ?

Pošto su konfuzija i gubitak pamćenja neki od simtoma, većina onih sa hipotermijom nije u stanju da pomogne sama sebi. Zato je važno da njihove simptome primijeti okolina.

“Drhtavica je najvažniji simptom koji treba registrovati. Ona se javlja među prvim simptomima i jasan je znak da tijelo brzo gubi toplotu”, upozorava Baruch Fertel, ljekar na klinici Cleveland.

Ako neko prestane da drhti – a i dalje mu je jako hladno – važno je odmah potražiti medicinsku pomoć. Kada prestane da drhti tijelo je odustalo od borbe i vrijeme ističe. Znaci za paniku su i izmijenjeno stanje svijesti ili temperatura niža od 35 stepeni. Tada je obavezno potražiti ljekarsku pomoć.

Šta da činimo dok ljekari ne stignu?

Dok čekate medicinsku pomoć, pokušajte da se što bolje zagrijete: pređite u topliju sobu ili nađite sklonište, skinite sa sebe mokru odjeću i obucite suhu, pijte tople napitke.

Kada pacijenta odvedu u hitnu pomoć radi hipotermije, prva stvar koju će ljekari učiniti je zagrijavanje tijela. To se postiže upotrebom pokrivača, medicinskih jastučića za grijanje i toplih intravenskih tečnosti. Zagrijavanje neće prestati dok god organizam ne povrati uobičajenu tjelesnu temperaturu od 36 stepeni.

“Jednom kada započnete zagrijavanje, ne dozvolite da temepratura opet padne. To mora biti stalno grijanje”, upozorava Fertel.

HEALTH

HEALTH© 2020 HEALTH MEDIA VENTURES INC. SVA PRAVA ZADRŽANA. PREVOD HEALTH US IZDANJA, OBJAVLJENO UZ ODOBRENJE HEALTH MEDIA VENTURES INC. REPRODUKCIJA NA BILO KOJI NAČIN, NA BILO KOM JEZIKU U CJELINI ILI DIJELOM, BEZ PRETHODNE PISANE DOZVOLE JE ZABRANJENA.

ljepotaizdravlje.ba

Health

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.