Imunitet ostaje jak osam mjeseci nakon oporavka od korone

jan 9, 2021 ZDRAVLJE

Naš organizam zadržava snažan imunološki odgovor na koronavirus najmanje osam mjeseci nakon infekcije, a potencijalno i duže, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu Science.

Njihova analiza pokazala je da je oko 90 posto ispitanih pacijenata razvilo dugotrajan i stabilan imunitet nakon oporavka od korone, prenosi Washington Post.

Jedno od najčešćih pitanja u vezi s koronavirusom, koji se pojavio prije više od godinu dana, bilo je mogu li se ljudi ponovo zaraziti te ako mogu, koliko brzo. Postoje izoliovni izvještaji o ljudima koji su više puta oboljeli od COVID-a 19, ali novo istraživanje potvrđuje da ljudski organizam uglavnom zadržava jak imunitet.

Pregledom uzoraka skoro 200 pacijenata, istraživači su ustanovili da ljudsko tijelo zadržava, takoreći, uspomenu na koronu i spremno je brzo stvoriti protivnapad ako se ponovo izloži virusu.

Novo istraživanje dolazi zbog sve veće zabrinutosti zbog novih sojeva ili mutacija koronavirusa, uključujući prije svega one koje su identifikovane u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi. Od juče je novi soj korone zabilježen i u sedam saveznih američkih država.

Naučnici su generalno optimistični da ljudski imunitet može odgovoriti i na nove varijante koronavirusa. Ipak, dodaju da nema prostora za rizik. Zato naučnici širom svijeta proučavaju nove mutacije kako bi ustupili javnosti detaljne podatke o njihovom djelovanju na ljudski organizam, ali i efektima na proizvedene vakcine.

klix.ba

Getty via Guliver/Shape

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.