Dijeta za dugovječnost pomaže održati zdravlje
Otkrijte kako dijeta za dugovječnost može poboljšati vaše zdravlje i produžiti život. Fokusirajte se na pravilnu ishranu i zdrave navikeU svije...
Ghee je znatno skuplji od običnog maslaca (ali ne i od organskog maslaca). Šta je bolje i da li se isplati platiti više?
Sigurno se pitate kada je bolje koristiti maslac, a kada ghee? Ghee je prečišćen maslac koji se tradicionalno koristi u ajurvedskoj kuhinji i medicini, a pripisuju mu se i mnogobrojna ljekovita svojstva. O ovoj namirnici kod nas se još nedovoljno zna, iako se sad već može pronaći i na policama bolje snabdjevenih supermarketa.
MASLAC: Sadrži vitamine A i D, a kalorijska vrijednost mu je 102 kalorije za jednu kašiku.
GHEE: U njemu se kriju vitamini A, D, E i K, a jedna kašika pročišćenog maslaca ima 112 kalorija (sadrži 100% masnoće, dok maslac sadrži oko 80% masti, 9% vode i 1% proteina).
I maslac i ghee sadrže polinezasićenu linolnu kiselinu, koja štiti od različitih vrsta kancera (najčešće se pominju kancer dojke i kolorektalni kancer).
MASLAC: Pun ukus maslaca naročito će doći do izražaja istopljen na parčetu tosta, preliven preko povrća, ili pak u onim specijalnim prilikama, umućen u kremama za kolače (mmm…). U svakom slučaju – najbolje je blago zagrijavanje, nikako tzv. duboko prženje.
GHEE: Ima “orašastiji” ukus od maslaca i odličan je za dinstanje i prženje jer dobro podnosi visoke temperature (tačka dimljenja, tj. temperatura na kojoj masnoća počne da se raspada – za ghee iznosi 252 °C, dok je za maslac ona 175 °C).
MASLAC: Kazein (mliječni protein) i laktoza (mliječni šećer) čine maslac teže probavljivim, ukoliko ste osjetljivi ili netolerantni na ove supstance.
GHEE: Toplota kojom se izlaže maslac tokom procesa proizvodnje gheeja uklanja kazein i laktozu, što čini da se on znatno lakše vari nego maslac.
Ivannag82, YelenaYemchuk / iStock via Getty Images Plus