Ghee ili obični maslac – šta je bolje?

by | 18 Februara, 2022
Ghee ili obični maslac - šta je bolje

Ghee je znatno skuplji od običnog maslaca (ali ne i od organskog maslaca). Šta je bolje i da li se isplati platiti više?

Sigurno se pitate kada je bolje koristiti maslac, a kada ghee? Ghee je prečišćen maslac koji se  tradicionalno koristi u ajurvedskoj kuhinji i medicini, a pripisuju mu se i mnogobrojna  ljekovita svojstva. O ovoj namirnici kod nas se još nedovoljno zna, iako se sad već može pronaći i na policama bolje snabdjevenih supermarketa.

Ghee ili obični maslac – šta je bolje?

ghee maslac

Ivannag82 / iStock via Getty Images Plus

Ghee vs maslac – nutritivna vrijednost

MASLAC: Sadrži vitamine A i D, a kalorijska vrijednost mu je 102 kalorije za jednu kašiku.

GHEE: U njemu se kriju vitamini A, D, E i K, a jedna kašika pročišćenog maslaca ima 112 kalorija (sadrži 100% masnoće, dok maslac sadrži oko 80% masti,  9% vode i 1% proteina).

I maslac i ghee sadrže polinezasićenu linolnu kiselinu, koja štiti od različitih vrsta kancera (najčešće se pominju kancer dojke i kolorektalni kancer).

maslac

YelenaYemchuk / iStock via Getty Images Plus

Ponašanje na visokim temperaturama

MASLAC: Pun ukus maslaca naročito će doći do izražaja istopljen na parčetu tosta, preliven preko povrća, ili pak u onim specijalnim prilikama, umućen u kremama za kolače (mmm…). U svakom slučaju – najbolje je blago zagrijavanje, nikako tzv. duboko prženje.

GHEE: Ima “orašastiji” ukus od maslaca i odličan je za dinstanje i prženje jer dobro podnosi visoke temperature (tačka dimljenja, tj. temperatura na kojoj masnoća počne da se raspada – za ghee iznosi 252 °C, dok je za maslac ona 175 °C).

Pročitajte i… RECEPT za maslac od mladog luka

Probavljivost

MASLAC: Kazein (mliječni protein) i laktoza (mliječni šećer) čine maslac teže probavljivim, ukoliko ste osjetljivi ili netolerantni na ove supstance.

GHEE: Toplota kojom se izlaže maslac tokom procesa proizvodnje gheeja uklanja kazein i laktozu, što čini da se on znatno lakše vari nego maslac.

ljepotaizdravlje.ba

Ivannag82, YelenaYemchuk / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.