Kada prestanemo da jedemo bijeli hljeb, u organizmu se dešavaju ove tri promjene…

jun 26, 2020 Ishrana i dijete

Možete li da zamislite dan ili barem jedan obrok bez bijelog hljeba?

Ne mislimo tu samo na hljeb već i sva druga peciva od bijelog brašna. To su namirnice prepuni ugljenih hidrata i ne čine baš dobro za naše tijelo i liniju. A šta ako iz ishrane potpuno izbacimo bijeli hljeb?

#1 Izgubićete kilograme uzrokovane vodom

Hljeb je je prepun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. No nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu, piše Zadovoljna.hr.

#2 Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun bijeli hljeb, u našem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo.

#3 Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od imntegralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su prijekopotrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite integralne žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad. Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno te se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora.

Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.